Optimista Krugman pre NYT: Ďalšie roky prinesú silnejšie oživenie, než sa dnes očakáva

, The New York Times Foto: SITA/AP;TASR/AP

Paul Krugman vo svojej úvahe na stránkach The New York Times píše, že nasledujúcich pár mesiacov bude ťažkých ako po stránke epidemickej, tak ekonomickej a politickej. Postupne sa ale situácia začne zlepšovať a po tomto obrate bude oživenie oveľa silnejšie a dlhšie, než sa mnohí domnievajú.

„Za menej ako tri týždne budú mať Spojené štáty prezidenta, ktorý tú prácu chce skutočne robiť", píše Krugman s tým, že vo chvíli, keď prebehne plná vakcinácia, ekonomika sa zdvihne. Pripomína, že po predchádzajúcej kríze sa dostavilo len pomalé oživenie a zamestnanosť sa na úrovne z roku 2007 vrátila až v roku 2014. Podľa Krugmana aj tentoraz sa očakáva podobný scenár.

Kríza v roku 2008 priniesla zlom, keď „súkromný sektor náhle pochopil, že nie je nič, čo by fundamentálne podporovalo mimoriadne vysoké ceny nehnuteľností a vysoké zadlženie domácností". Potom nastal prepad a výsledkom bolo dlhé obdobie útlmu vo výdavkoch domácností. Jedinou cestou, ako sa vyhnúť mnohým rokom vysokej nezamestnanosti, bola vtedy podľa ekonóma fiškálna stimulácia. K tej ale nedošlo.

Kríza roku 2020 bola iná. Spôsobila ju pandémia, zatiaľ čo v súkromnom sektore neprevládali žiadne výrazné nerovnováhy. Američania počas roka prechádzali ťažkým obdobím, ale zároveň „šetrili ako šialení a z pandémie vyjdú so silnejšími bilanciami". Preto sa Krugman, ako sám vraví, radí k tým, ktorí čakajú rýchle oživenie vo chvíli, keď sa ľudia budú cítiť bezpečne a začnú znova nakupovať.

Po roku 2008 prišlo podľa Krugmana sklamanie aj na poli technológií. Peter Thiel to opísal ako „obdobie, kedy sme chceli lietajúce autá, ale dostali sme 140 znakov". Krugman k tomu dodáva, že na trivialitu technologického pokroku tej doby poukazuje aj to, nakoľko boli ľudia nadšení vo chvíli, keď Twitter začal testovať správy obmedzené na 280 znakov. Inak povedané, dostalo sa nám pár pôsobivých technológií na čisto informačnom poli, ale do materiálnej roviny sa mnoho technológií nepreklopilo. Podľa Krugmana nás môže čakať veľká zmena aj v tejto oblasti. Celkovo tak existuje slušná šanca, že ďalšie roky prinesú silnejšie oživenie, než sa teraz očakáva.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy