Dôvera v ekonomiku eurozóny v decembri vzrástla

Dôvera v ekonomiku eurozóny v decembri vzrástla. Prispelo k tomu najmä zvýšenie dôvery v priemysle a medzi spotrebiteľmi vďaka vyhliadkam na začiatok očkovania proti novému koronavírusu. Ukázal to najnovší prieskum Európskej komisie (EK).

Podľa prieskumu sa kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja v regióne, indikátor ekonomického sentimentu (IES), v decembri zvýšil na 90,4 bodu z 87,7 bodu v novembri.
Hodnota indexu mierne prekonala odhady analytikov, ktorí očakávali jej nárast na 90 bodov, ale zároveň zostala hlboko pod úrovňou pred pandémiou.
Pod lepší výsledok sa podpísali nárast čiastkového indexu dôvery v priemysle na -7,2 z -10,1 bodu, a tiež dôvery spotrebiteľov na -13,9 z -17,6 bodu. Mierne stúpla aj dôvera v stavebníctve.
Indikátor dôvery v sektore služieb eurozóny v decembri 2020 však klesol o 0,3 bodu na -17,4 bodu, čo je výrazne pod odhadom trhu na úrovni -15 bodov.
Európska centrálna banka (ECB) v separátnej správe uviedla, že ekonomické indikátory z eurozóny poukazujú na hospodársky pokles v poslednom štvrťroku 2020.
Kľúčové ukazovatele a najnovší prieskum spoločnosti Markit o znížení aktivity v súkromnom sektore eurozóny zodpovedajú poklesu hrubého domáceho produktu euroregiónu v poslednom štvrťroku 2020, skonštatovala ECB.
Očkovanie síce vyvoláva nádej na rýchle zotavenia regiónu, ale podľa banky "potrvá určitý čas, kým bude dosiahnutá rozsiahla imunita a kým sa ekonomika vráti do normálu".

Súvisiace články

Aktuálne správy