Výdavky amerického stavebného sektora sa v novembri zvýšili menej ako v októbri

Výdavky amerického stavebného sektora sa vlani v novembri zvýšili, aj keď menej ako v predchádzajúcom mesiaci. Podporila ich výstavba obytných domov, ktorá zmiernila vplyv slabšej aktivity v iných častiach stavebníctva na celkové výsledky. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo obchodu.
Podľa najnovších údajov sa stavebné výdavky v USA v novembri zvýšili o 0,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 1,46 bilióna USD (1,19 bilióna eur). Analytici pritom odhadovali, že stúpnu o 1 % po náraste o 1,6 % v októbri.
Za prvých 11 mesiacov 2020 vzrástli stavebné výdavky v USA o 4,4 % v porovnaní s rovnakým obdobím 2019. Štatistiky ukázali tiež, že výdavky na súkromnú výstavbu sa zvýšili o 1,2 %, zatiaľ čo výdavky na verejnú výstavbu klesli o 0,2 %.
Ministerstvo ďalej uviedlo, že výdavky na rezidenčnú výstavbu v novembri vzrástli o 2,7 %, pričom výstavba rodinných domov sa zvýšila o 5,1 %, zatiaľ čo výstavba bytov stagnovala. Výdavky na nebytové stavebné projekty však v novembri klesli o 0,8 %, z toho výdavky na kancelárske budovy sa prepadli o 8,1 %.
Rekordne nízke hypotekárne úrokové sadzby v Spojených štátoch vyvolali silný dopyt po bývaní, aj keď pandémia nového koronavírusu priniesla rozsiahle blokády ostatných častí ekonomiky. A zároveň, veľa samospráv v USA čelí vážnym rozpočtovým obmedzeniam, pretože recesia znížila ich daňové príjmy, čo sa negatívne odrazilo na verejnej výstavbe.

Súvisiace články

Aktuálne správy