Ceny domov v Británii vzrástli v decembri najprudšie za 6 rokov

Tempo rastu cien britských nehnuteľností sa v decembri zrýchlilo a bolo najvyššie za 6 rokov. Ceny domov v decembri medziročne stúpli o 7,3 % po zvýšení o 6,5 % v novembri, uviedla spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov hypoték v Británii.

Tempo rastu cien britských nehnuteľností sa v decembri zrýchlilo a bolo najvyššie za 6 rokov.
Ceny domov v decembri medziročne stúpli o 7,3 % po zvýšení o 6,5 % v novembri, uviedla spoločnosť Nationwide Building Society, ktorá je jedným z najväčších poskytovateľov hypoték v Británii. Ekonómovia počítali s +6,7 %.
V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom ceny domov v decembri vzrástli o 0,8 % po 0,9 v novembri, pričom sa očakávalo spomalenie až na +0,4 %.
Britský realitný trh je v posledných mesiacoch robustný, aj keď sa zotavovanie ekonomiky zabrzdilo pre sprísnenie protipandemických opatrení. V decembri tiež situáciu ešte ovplyvňovala neistota týkajúca sa budúcich vzťahov s Európskou úniou.
Podľa ekonóma Nationwide Roberta Gardnera sa aktivita na trhu s bývaním v najbližších kvartáloch zrejem spomalí, možno aj prudko, aj situácia na trhu práce, ako očakáva väčšina analytikov, sa zhorší.

Súvisiace články

Aktuálne správy