Kurz eura v piatok klesol na 1,2110 USD/EUR

Euro na konci týždňa zareagovalo kurzovými stratami na vyhlásenia predstaviteľov Európskej centrálnej banky (ECB).
Guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau v piatok tematizoval výrazné posilnenie spoločnej meny z uplynulých mesiacov. Následne jej kurz padol až na 1,2110 USD/EUR, čo bolo o pol centa menej v porovnaní s denným maximom.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,2127 (vo štvrtok: 1,2115) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8246 (0,8254) eura.
Villeroy de Galhau uviedol, že ECB „veľmi ostražito“ sleduje vývoj kurzu eura. Takúto formuláciu je podľa expertov možno považovať za verbálnu intervenciu proti posilňovaniu spoločnej meny. Podobne ako Villeroy sa v septembri vyjadril aj hlavný ekonóm ECB Philip Lane, keď povedal, že výmenný kurz má pre ekonomiku veľký význam. Vtedy analytici tvrdili, že ECB robí starosti prekročenie hranice 1,20 USD/EUR.
Silná mena môže byť na jednej strane vyjadrením ekonomickej sily, ale má tiež negatívny vplyv na ekonomiku, keďže brzdí vývoz. Mnohí analytici tvrdia, že dôvodom rastu eura je slabý dolár. Príčinou je nádejný pokrok pri vývoji a produkcii vakcín proti novému koronavírusu, čo tlmí dopyt po dolári ako bezpečnom prístave v časoch neistoty.
Pod tlakom zostáva britská libra. Dôvodom je zvyšujúca sa pravdepodobnosť, že Británia a Európska únia (EÚ) neuzavrú obchodnú dohodu. Rokovania, ktoré sú už dlhší čas v slepej uličke, však pokračujú prinajmenšom do nedele (13. 12.).

Súvisiace články

Aktuálne správy