Aktivita v britskom stavebnom sektore vzrástla šiesty mesiac po sebe

Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, šiesty mesiac po sebe. Prispeli k tomu najmä nové objednávky, ktoré zaznamenali najvýraznejší rast za posledných šesť rokov.

Ako informovala spoločnosť IHS Markit a logistický inštitút CIPS, index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor vzrástol v novembri nečakane na 54,7 bodu z októbrovej hodnoty 53,1 bodu. To znamená zrýchlenie rastu v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.
Novembrový vývoj ekonómov prekvapil. Počítali totiž so spomalením rastu v sektore, pričom index odhadovali na úrovni 52 bodov.
Výrazne k tomu prispeli nové objednávky. Tie zaznamenali najvýraznejší rast od októbra 2014.
Čo sa týka troch sledovaných oblastí stavebníctva, všetky zaznamenali rast. Najviac rástla oblasť bytovej výstavby, aj keď tempo rastu nebolo také ako v októbri. Rast zaznamenala aj oblasť komerčných stavieb zahrnujúcich sklady, obchody a kancelárske priestory, tempo rastu však bolo iba mierne. Nakoniec, oblasť inžinierskych stavieb, ktorá pôvodne zaznamenávala pokles, sa v novembri k rastu vrátila.

Súvisiace články

Aktuálne správy