V USA vzniklo najmenej nových miest za 7 mesiacov, nezamestnanosť však klesla

V americkej ekonomike sa v novembri vytvorilo najmenej pracovných miest za sedem mesiacov, napriek tomu miera nezamestnanosti klesla. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje amerického ministerstva práce o vývoji na pracovnom trhu.
Ako ministerstvo oznámilo, v novembri sa mimo poľnohospodárstva vytvorilo v USA 245.000 nových pracovných miest, zatiaľ čo v októbri sa ich počet po revízii smerom nadol zvýšil o 610.000. Ekonómovia očakávali, že v USA vznikne za minulý mesiac 469.000 nových pracovných pozícií, pričom vychádzali z pôvodných údajov za október, ktoré hovorili o vzniku 638.000 nových miest.
Novembrový údaj predstavuje slabšiu tvorbu pracovných miest piaty mesiac po sebe. Zároveň je to najnižší počet vytvorených pracovných pozícií v USA od apríla tohto roka, keď krajina zápasila s najväčšími problémami v dôsledku prvej vlny pandémie nového koronavírusu. Súčasný vývoj opäť ovplyvnila pandémia, keďže USA zaznamenávajú druhú vlnu a v rámci nej opätovný prudký rast počtu infikovaných.
Napriek výrazne slabšej tvorbe pracovných miest, než sa očakávalo, miera nezamestnanosti v USA v novembri klesla. Zatiaľ čo v októbri dosiahla 6,9 %, v novembri predstavovala 6,7 %. Výsledok je tak lepší, než predpokladali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom nezamestnanosti iba na 6,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy