Grécka ekonomika sa v 3. kvartáli mierne zotavila

Grécka ekonomika sa v 3. kvartáli čiastočne zotavila z historického prepadu, ktorý zaznamenala v predchádzajúcom štvrťroku. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje gréckeho štatistického úradu.
Ako úrad informoval, hrubý domáci produkt (HDP) Grécka vzrástol v období od júla do konca septembra medzikvartálne o 2,3 %. V 2. štvrťroku zaznamenala grécka ekonomika rekordný prepad o 14,1 %.
K návratu k rastu prispela najmä spotreba domácností. Tá zaznamenala rast až o 15,1 %, zatiaľ čo v 2. štvrťroku o 12,3 % klesla. Verejné výdavky sa zvýšili o 0,9 %. Naopak, nepriaznivo sa pod vývoj ekonomiky v 3. kvartáli podpísal export, ktorý zaznamenal pokles o 10,4 %. V porovnaní s medzikvartálnym vývojom v 2. kvartáli sa však situácia čiastočne zlepšila, keďže v 2. štvrťroku dosiahol medzikvartálny pokles exportu až 35,1 %.
Na medziročnej báze grécka ekonomika pokračovala vo výraznom poklese, aj keď tempo poklesu sa zmiernilo. Zatiaľ čo v 2. štvrťroku pokles dosiahol 14,2 %, v 3. kvartáli ekonomika Grécka klesla o 11,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy