Aktivita britského sektora služieb aj súkromného sektora v novembri klesla

Sektor služieb, ktorý je dominantným odvetvím britskej ekonomiky, klesol v novembri o niečo menej, ako naznačil rýchly odhad. Ale dostal sa pod hranicu rastu. Prispela k tomu druhá blokáda na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje spoločností Chartered Institute of Procurement & Supply a IHS Markit.
Index nákupných manažérov z britského sektora služieb klesol v novembri na 47,6 bodu z 51,4 bodu v októbri. Spresnený výsledok je síce o niečo vyšší ako 45,8 bodu pri rýchlom odhade, ale dostal sa pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od rastu.
Celkový výkon sektora služieb výrazne ovplyvnili rozsiahle blokády služieb orientovaných na spotrebiteľa, ako sú pohostinstvo, cestovný ruch a voľnočasové aktivity. Iné typy služieb sa však, ako sa zdá, lepšie prispôsobili novým podmienkam a ďalší tzv. lockdown ich až tak nezasiahol.
No zamestnanosť od októbra prudko klesla v dôsledku znižujúceho sa dopytu zákazníkov, tlaku na redukciu nákladov a obáv z pomalého zotavovania. Na druhej strane miera dôvery smerom k budúcemu roku bola najvyššia od februára vďaka vyhliadkam na vakcínu.
Prieskum odhalil tiež, že kombinovaný index, ktorý odráža aktivitu celého súkromného sektora vrátane výroby, sa v novembri prvýkrát za päť mesiacov prepadol pod hranicu 50 bodov a to na 49 bodov z 52,1 bodu v októbri. Rýchly odhad ale signalizoval, že bude ešte nižší, 47,4 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy