Ahoj libra, vitaj diem: Facebook premenoval svoju kryptomenu

, ČTK Foto: shutterstock

Zmena názvu je súčasťou snahy upozorniť na jednoduchšiu a prepracovanú štruktúru meny,

Aj Asociácia Libra, ktorá má vydávať a spravovať menu, zmenila názov na Asociáciu Diem. Facebook je jedným z 27 členov asociácie.

Facebook ohlásil plán vytvorenia novej digitálnej meny vlani v júni, odvtedy svoj projekt výrazne upravil, aby pre neho zabezpečil súhlas regulačných orgánov. Pôvodné plány Facebooku vyvolali medzi regulátormi, centrálnymi bankári a politikmi obavy, že nová digitálna mena by mohla destabilizovať menovú politiku, uľahčiť pranie špinavých peňazí a narušiť ochranu súkromia.

Pôvodný názov bol spojený s počiatočnými návrhmi projektu, ktoré boli pre regulátorov ťažko prijateľné. "Dramaticky sme tieto návrhy zmenili," povedal riaditeľ asociácie stojacou za digitálnu menou Stuart Levey agentúre Reuters. Diem, po latinsky deň, má byť pri svojom počiatočnom spustení digitálnou menou krytou dolárom.

Levey sa však odmietol vyjadriť k termínu spustenia. Financial Times koncom mesiaca uviedol, že nová mena je pripravená na štart v januári. Levey iba uviedol, že bude spustená po tom, ako dostane povolenie od švajčiarskeho úradu pre dohľad nad trhmi.

Pôvodne mala byť libra globálny menou viazanou na kôš rôznych štátnych mien a dlhopisov. Financial Times uviedol, že asociácia sa usiluje o to, aby švajčiarsky regulátor súhlasil s vydaním radu digitálnych mien nazývaných stablecoiny, ktoré budú viazané na jednotlivé tradičné meny, a tiež menu viazanú na tieto jednotlivé stablecoiny. Zatiaľ však majú byť k dispozícii len stablecoiny kryté dolárom, ďalšie meny majú byť spustené neskôr.

Stablecoin je formou kryptomeny, ktorá je vytvorená tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny bežnú u klasických kryptomien, ako sú Bitcoin. Je preto viazaná na určité aktíva, ako sú peniaze, zlato alebo kovy. Je tak teoreticky vhodnejšia pre platby a prevody peňazí.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy