Inflácia v Turecku dosiahla v novembri 15-mesačné maximum

Miera inflácie v Turecku vzrástla v novembri 2020 na najvyššiu úroveň za 15 mesiacov od augusta minulého roka. Dôvodom bolo oslabenie líry, ktoré zrýchlilo tempo zdražovania potravín a nealkoholických nápojov na 18-mesačné maximum. Uviedol to vo štvrtok turecký štatistický úrad (TurkStat).
Podľa najnovších údajov sa spotrebiteľské ceny v Turecku v novembri zvýšili medziročne o 14,03 % po náraste o 11,89 % v októbri. Novembrová miera inflácie tak prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne 12,6 %.
Rast cien potravín a nealkoholických nápojov sa pritom v novembri zrýchlil na 21,08 % zo 16,5 % v októbri a dosiahol tak 18-mesačné maximum. Aj ceny služieb prudko stúpli až o 29,42 % a doprava zdražela o 18,67 %.
V pondelok (30. 11.) TurkStat informoval, že ekonomika krajiny v 3. štvrťroku vzrástla o 6,7 %. Ale Turecko sa ešte nezotavilo z dôsledkov pandémie nového koronavírusu a počet nových prípadov sa neustále zvyšuje.
Minulý mesiac centrálna banka upravila svoju menovú politiku a zvýšila referenčnú úrokovú sadzbu na 15 %, aby pomohla podporiť tureckú menu.
Líra však zostáva slabá a obchoduje sa na úrovni približne 7,9 TRY/USD, čo ešte viac zhoršuje zahraničné dlhové zaťaženie Turecka.

Súvisiace články

Aktuálne správy