Čínsky sektor služieb v novembri prudko vzrástol

Čínsky sektor služieb v novembri prudko vzrástol vďaka väčšiemu dopytu klientov a trvalému zotaveniu trhových podmienok po pandémii nového koronavírusu. Ukázali to vo štvrtok údaje z prieskumu súkromných spoločností Caixin a IHS Markit.

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb, ktorý sa podieľa čoraz väčšou mierou na raste druhej najväčšej svetovej ekonomiky, v novembri zvýšil na 57,8 z 56,8 bodu v predchádzajúcom mesiaci.
Tempo jeho rastu bola druhé najrýchlejšie od apríla 2010. Hodnota indexu sa tak ešte viac vzdialila od zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej expanzie.
Prispeli k tomu nové objednávky, ktoré stúpli najstrmšie od apríla 2010, pričom exportné tržby vzrástli prvýkrát od júna. Snahy o rozšírenie kapacity a zvyšujúci sa objem objednávok viedli firmy k tomu, aby už štvrtý mesiac po sebe prijali nových zamestnancov.
Aj kombinovaný index, ktorý mapuje aktivitu v oboch kľúčových sektoroch čínskej ekonomiky, v službách aj vo výrobe, sa v novembri zvýšil, a to na 57,5 bodu z októbrových 55,7 bodu, čo je jeho najväčšia hodnota od marca 2010.
Rast kombinovaného indexu podporilo okrem sektora služieb aj prudké zvýšenie produkcie vo výrobe, najstrmšie za desať rokov.
„Očakávame, že hospodárske oživenie v období po epidémii bude pokračovať niekoľko mesiacov,“ uviedol Wang Zhe, hlavný ekonóm spoločnosti Caixin Insight Group.

Súvisiace články

Aktuálne správy