Hlavná budova knižnice v Komárne prechádza rozsiahlou rekonštrukciou

Hlavná budova Knižnice Józsefa Szinnyeiho prechádza rozsiahlou rekonštrukciou, ktorá sa začala v druhej polovici novembra. Financie na obnovu budovy vo výške 732.000 eur schválil Nitriansky samosprávny kraj (NSK). Súčasťou projektu je vybúranie deliacich priečok a nové dispozičné riešenie interiéru, statické úpravy konštrukcií objektu, zateplenie fasády, výmena podláh, ústredné vykurovanie, vzduchotechnika, elektroinštalácie, slaboprúdová inštalácia, štruktúrovaná kabeláž a zdravotechnika. Práce sú podľa slov Miroslava Prekopa z Úradu NSK naplánované na 18 mesiacov, v tomto časovom harmonograme je však zahrnutá aj značná rezerva pre prípad nepriaznivého počasia.
Knižnica v Komárne sídli v dvoch objektoch, budova na Palatínovej ulici funguje v bežnom režime. Hlavná budova knižnice na Eötvösovej ulici je z dôvodu rekonštrukčných prác úplne vyprázdnená, knižničné služby sú dostupné na detašovaných pracoviskách. „Knižnica momentálne funguje na piatich miestach. Vedecké oddelenia pôsobia na školách, detskí čitatelia si môžu zapožičať knihy z oddelenia detskej literatúry v maďarskom jazyku v priestoroch Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským na Eötvösovej ulici a v slovenskom jazyku v priestoroch Základnej školy na Rozmarínovej ulici. Oddelenie pre dospelých a čitáreň sú premiestnené na prvé poschodie Domu Matice slovenskej v Komárne, kde sme si prenajali priestory,“ informovala riaditeľka knižnice Mária Fabó.
Súčasné práce sú druhou etapou rekonštrukcie hlavnej budovy knižnice v Komárne. Prvá etapa sa začala v roku 2016 a v súčasnosti je už ukončená. Pozostávala zo statických úprav konštrukcií objektu, výmeny okien a vonkajších dverí, zateplenia strechy a s tým súvisiacich prác. Celkové náklady na obidve etapy rekonštrukčných prác dosiahnu takmer milión eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy