Európski ministri financií sa dohodli na reformách záchranného fondu eurozóny

Európski ministri financií sa v pondelok (30. 11.) večer dohodli na zásadných reformách záchranného fondu eurozóny. Tie boli na rok odložené pre neochotu Talianska podporiť zmeny a krízu vyvolanú pandémiou nového koronavírusu.

Fond známy ako Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) sa stane veriteľom poslednej inštancie euroregiónu od roku 2022. Rovnako sa posilní jeho finančná "palebná sila" a tiež jeho oprávnenie vykonávať dohľad nad štátmi menového bloku, ktoré sa ocitnú v ťažkostiach. ESM vznikol v roku 2012 v období dlhovej krízy eurozóny s cieľom zabránenia bankrotu členov menového bloku vrátane Grécka.

„Existujú rozhodnutia, najmä na úrovni Európskej únie (EÚ), ktoré znejú tak technicky, že je spočiatku ťažké vidieť ich politický vplyv,“ uviedol nemecký minister financií Olaf Scholz, podľa ktorého je jedným z takýchto rozhodnutí práve dohoda o ESM. „Reforma ESM posilňuje euro a celý európsky bankový sektor,“ dodal.

Aj keď eurozóna vlani s reformami súhlasila, schválenie dohody najskôr zastavili námietky Talianska a následne pandémia nového koronavírusu.
ESM bude poskytovať záchranné úvery štátom, ktoré sa ocitnú v problémoch. Podmienkou čerpania úverov však bude konsolidácia verejných financií a reformy na zlepšenie ich konkurencieschopnosti.
Fond rozdelil politikov v Taliansku, pričom krajne pravicové strany ho označili za nástroj kontroly zo strany Bruselu, čo viedlo k roztržkám aj vo vládnej koalícii.

Súvisiace články

Aktuálne správy