Kvôli koronakríze prudko rastie záujem Slovákov o životné poistenie

, SOPHISTIC Pro finance Foto: getty images;SITA/AP

Až o pätinu sa zvýšil záujem Slovákov o životné poistenie. Postarala sa o to pandémia spojená s ochorením COVID-19

Ľudia majú obavy o svoje zdravie, ako aj o zdravie svojich blízkych. Tí, ktorí odkladali rozhodnutie poistiť sa, dnes ho požadujú. A tí, ktorí už poistenie majú, žiadajú prehodnotiť kvalitu a obsah svojich zmlúv. Záujem rastie najmä u mladých ľudí,“ vraví Michal Mitrenga, oblastný riaditeľ SOPHISTIC Pro finance s tým, že v tomto smere pomohli aj pozitívne skúsenosti klientov, ktorým už boli počas pandémie vyplatené poistné plnenia. Táto poradenská spoločnosť tak eviduje takmer 20-percentný medziročný rast životného poistenia.

O tom, aké životné poistenie si človek uzatvorí, rozhoduje veľa faktorov. Je rozdiel poistiť človeka, ktorý je zamestnaný a zarába priemernú mzdu ako živnostníka s minimálnymi odvodmi. Každý z nich má totiž nárok na sociálne zabezpečenie v inej výške. „Kým spomínanému živnostníkovi vyplatí sociálna poisťovňa počas pracovnej neschopnosti približne 200 eur mesačne, človeku s priemernou mzdou 1 100 eur uhradí zhruba 600 eur,“ objasňuje Michal Mitrenga s tým, že pod tento výrazný rozdiel sa podpísala výška odvádzaných odvodov, ktorú mal každý inú.

Ako upozorňuje Ivana Oboňová, samostatný konzultant SOPHISTIC pro finance, pozerajte sa na správne nastavenie poistných súm i správne zaradenie klienta podľa profesie a športovej činnosti: „Pozor treba dávať na pravdivo vyplnený zdravotný dotazník a, samozrejme, aj na aktuálne podmienky konkrétnych poisťovní, ktoré sa zvyknú meniť. Neexistuje top produkt ani top poisťovňa, pre každého človeka je vhodné niečo iné.“

Faktom je, že v tomto prípade sa podpisom zmluvy klient zaväzuje platiť poistné na dlhé obdobie, v rade niekoľko desiatok rokov. Najmä pri výbere životného poistenia sa určite oplatí vsadiť na odborníkov. Každá poisťovňa ponúka svojim klientom nejakú formu benefitu, ktorú klientovi povieme. „V súčasnosti určite neodporúčam uzatváranie kapitálových životných poistení či investičných životných poistení. Z minulosti majú ľudia s takýmto druhom poistenia dobré skúsenosti a nasporili si v takýchto produktoch peniaze. Dnes, keď sú úrokové sadzby blízko nule, existuje iný spôsob ako si nasporiť,“ vraví Katarína Strnadlová, manažér SOPHISTIC Pro finance. A pridáva tiež aj radu: „ak sú úrokové sadzby na hypotékach nízke, je zrejmé, že budú nízke aj na takýchto druhoch sporenia, vkladných knižkách, či na sporeniach „pod účtom“.

Odborníci zo SOPHISTIC Pro finance zároveň upozorňujú na bankopoistenie, ktoré neodporúčajú. Dokonca, raz sa im stal aj jeden mimoriadne zaujímavý paradox, kedy štyria rôzni klienti z rôznych častí Slovenska, inej vekovej kategórie, inej výšky príjmu aj zamestnania mali z nemenovanej banky rovnaké krytie aj totožnú výšku poistného. Upozorňujem, že na takýto druh poistenia si treba dávať veľký pozor. Je síce lacné, ale za nízkou cenou sa skrýva veľmi veľa výluk poistného plnenia a nekvalitné krytie. Aj preto si je potrebné vždy zodpovedať otázku: chcem byť kvalitne zabezpečený, alebo chcem iba platiť,“ uzatvára Katarína Strnadlová.

Súvisiace články

Aktuálne správy