Zmrazenie minimálnych dôchodkov očami odborníka

, SOPHISTIC Pro finance Foto: getty images

Od budúceho roka sa zruší oslobodenie 13. a 14. platov od sociálnych odvodov a zároveň dôjde k zmrazeniu minimálnych dôchodkov. Novelu zákona o sociálnom poistení hodnotí Radoslav Valko, spolumajiteľ a krajský riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance.

“Keď bývalá vláda oslobodila 13. a 14. platy od odvodov do Sociálnej poisťovne, išlo o nesystémovú anomáliu. Tá mala na jednej strane zamestnávateľov motivovať k tomu, aby dávali takýto typ platu svojim pracovníkov, no na strane druhej išlo vyslovene o predvolebný krok na získanie si voličov a ich hlasov. Samozrejme, aktuálna novinka môže pre väčšinu zamestnancov znamenať zníženie 13. a 14. platu o odvody, avšak, z pohľadu štátu a ekonomiky ide o rozumný krok, ktorý systém zjednoduší a zároveň doň donesie viac peňazí. V tejto veci je podstatné si uvedomiť, že na sociálne zabezpečenie štát míňa 14 miliárd eur, čo je 36 percent všetkých príjmov štátu, pričom v budúcnosti sa to vplyvom negatívnej demografie bude ešte výrazne zhoršovať,“ upozorňuje Radoslav Valko.

Len prednedávnom Ústavný súd SR rozhodol o tom, že krátenie penzií pre ľudí v druhom pilieri je protiústavné. Inštitút minimálneho dôchodku je síce výborný sociálny nástroj pre obyvateľstvo, ale zároveň je to veľmi drahý nástroj. Keďže minimálny dôchodok sa zdvíha na základe rastu priemerného platu obyvateľstva a nie cien, zmrazenie minimálneho dôchodku ho zastabilizuje a štát tak ušetrí cenné zdroje.

„Ak ho aplikujeme na zamestnancov, ktorým sa celý život strhávajú odvody, je to férové a pomerne vyrovnané. Neférové to však je pri živnostníkoch či jednoosobových eseročkách, ktoré fungujú na princípe maximalizovania ziskov za cenu minimalizovania odvodov. Objasním to na príklade: som konateľ s. r. o. a môj hrubý plat je 100 eur. Čistá mzda je teda 86 eur, zdravotné poistenie 14 eur a sociálne poistenie 33 eur. Ak takto odrobím minimálne 30 rokov svojho života, tak moje odvody do Sociálnej poisťovne budú štyrikrát menšie ako u človeka, ktorý pracoval celý život za minimálnu mzdu. Avšak, a to je podstatné, minimálny dôchodok budú mať obaja rovnaký. Inými slovami: v tomto kontexte je zásluhovosť dôchodku veľmi narušená v prospech špekulantov.“

Všetky aktuálne zmeny, ktoré sa udiali, majú svoje výhody, ako aj nevýhody na strane terajších i budúcich dôchodcov. Tieto zmeny nám ukazujú, že spoliehať sa na štát a nesporiť si na vlastnú budúcnosť, nie je správne. „Je veľmi dôležité vytvárať si aj vlastný – súkromný dôchodok. Musím však poznamenať, že sa nečudujem ani špekulantom, ktorý hľadajú zákonné cesty ako znižovať svoje odvodové zaťaženie na čo najmenšiu sumu, lebo keď si ten rozdiel, ktorý im zostane, uložia na svoje súkromné investičné účty, vygenerujú ďaleko väčší dôchodok ako je ten štátny,” uzatvára Radoslav Valko.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy