Poľsko a Maďarsko sa vzájomne podporujú pri blokovaní rozpočtu EÚ

Premiéri Poľska a Maďarska, Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán podpísali spoločnú deklaráciu, v ktorej si sľúbili vzájomnú podporu pri blokovaní dlhodobého rozpočtu EÚ a fondu obnovy, ak bude Brusel naďalej podmieňovať uvoľňovanie európskych finančných prostriedkov dodržovaním princípov právneho štátu.
„Ani Poľsko, ani Maďarsko nebudú akceptovať žiaden návrh, ktorý bude pre toho druhého neprijateľný,“ uvádza sa v deklarácii.
Varšava a Budapešť minulý týždeň pre mechanizmus o naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu vetovali dohodu o sedemročnom rozpočte Únie na roky 2021 – 2027 a s ním spojený plán obnovy po koronakríze. Obe krajiny to považujú za zasahovanie do vnútorných záležitostí predstaviteľmi EÚ a ostatnými členskými štátmi.
Veto Poľska a Maďarska zrejme spôsobí výrazný odklad schválenia dlhodobého rozpočtu a fondu obnovy po koronakríze. Kritici z EÚ obviňujú Poľsko a Maďarsko z narušovania nezávislosti súdov a obmedzovania slobody médií.
Morawiecki a Orbán v spoločnej deklarácii uviedli, že navrhovaný mechanizmus „používa vágne definície a nejednoznačné podmienky bez jasných kritérií, na ktorých by sa mohli zakladať sankcie“.
Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii s Orbánom povedal, že v prípade mechanizmu o naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu v jeho aktuálnej podobe, je veto „základným scenárom“. Poľský premiér tiež zopakoval svoje varovanie, že tento mechanizmus môže spôsobiť rozpad EÚ. Poľsko a Maďarsko nekonajú len vo svojom záujme, ale „v záujme celej EÚ“, povedal Morawiecki.
Aj napriek odporu premiérov Poľska a Maďarska Európsky parlament a lídri EÚ neustúpia v otázke naviazanosti čerpania eurofondov na dodržiavanie zásad právneho štátu, povedal pre DPA zdroj z EÚ. „Poľsko a Maďarsko týmto svojím postojom smerujú do čoraz hlbšej izolácie,“ dodal zdroj.

Súvisiace články

Aktuálne správy