Bitcoin sa prudko oslabil, jeho cena padla takmer o 3000 USD

, TASR;CNBC;newsbt;cryptopotatoc Foto: getty images

Bitcoin sa prudko oslabil, jeho cena padla takmer o 3000 USD (2523 eur) za približne 24 hodín, keď sa predtým dostala na úrovne z konca roka 2017. To spustilo výpredaj aj ďalších digitálnych mien.

Cena bitcoinu podľa údajov stránky CoinDesk vo štvrtok klesla až na 16,857 USD. V stredu (25. 11.) sa dostala až na 3-ročné maximum na 19.521 USD. Najznámejšia kryptomena sa tento rok posilnila o 140 % a dostala sa na dohľad svojho rekordného maxima 19.666 USD z konca roka 2017. Podporil ju nárast rizikového apetítu investorov, širšia akceptácia kryptomien medzi tradičnými investormi a fakt, že bitcoin je vnímaný ako zabezpečenie proti inflácii.

Obchodníci zdôvodnili aktuálne oslabenie zatváraním pozícií s vysokou pákou, ktoré sa nahromadili, ako sa cena bitcoinu blížila k rekordu, ale aj vyjadreniami šéfa jednej z veľkých kryptobúrz Coinbase Briana Armstronga, ktorý sa obáva sprísnenia regulácie v USA.

Druhá najväčšia krytomena ethereum sa vo štvrtok oslabila približne o 13 % a tretia najväčšia ripple (XRP) padla o vyše 20 %. Obe meny, ktorých cena sa pohybuje v tandeme s bitcoinom, sa však tento týždeň dostali na niekoľkoročné maximá.

Aktuálny pokles bitcoinu prichádza v čase, keď mnohí predpovedali, že sa dostane na nový rekord a jeho cena v najbližších dňoch prelomí hranicu 20.000 USD. "Z dlhodobého hľadiska nevidím nič, čo by vykoľajilo neodvolateľný rast bitcoinu vyššie," uviedol Antoni Trenčev, spoluzakladateľ spoločnosti Nexol. "To neznamená, že na ceste smerom hore nebudú pullbacky. Pozrite sa, čo sa stalo v marci, Bitcoin sa počas paniky na trhu kvôli koronavírusu prepadol o 40 % za jeden deň. Možné poklesy o 20 – 30 % treba očakávať. Každý zdravý trh musí mať pullbacky a obdobia konsolidácie. Len v roku 2020 sme zaznamenali 160 % nárast.“

Obchodníci a analytici všeobecne predpovedajú niekoľko týždňov konsolidácie. Náhly pokles bitcoinu nastal za krátke obdobie a zdecimoval trh. Trh s termínovými obchodmi bude potrebovať čas na opätovné obnovenie chuti obchodovať s BTC. Dnes boli zlikvidované futures kontrakty v hodnote takmer dvoch miliárd dolárov, čo z neho urobilo jeden z najhorších krachov trhu po poklese v marci 2020. Analytici ale tvrdia, že nasledujúcich pár týždňov je skvelý čas na nákup lacných tokenov. Tvrdia, že nedávna korekcia prospieva bitcoinu aj zvyšku trhu s kryptomenami. Konsolidácia umožní bitcoinu získať nový impulz na prekonanie historického maxima. Táto fáza konsolidácie  pravdepodobne vyústi do ďalšej rally altcoinov.

Bitcoin dosiahol vrchol v decembri 2017 na 19 783 dolároch. Po dosiahnutí tohto míľnika bublina praskla a bitcoin sa nasledujúci rok prepadol na 3 122 dolárov.

Trhová hodnota bitcoinu sa počíta vynásobením celkového počtu bitcoinov v obehu ich cenou. V súčasnosti predstavuje podľa CoinDesk 315,3 miliárd dolárov, čo je pokles z utorkových 355,9 miliárd dolárov.

Digitálne aktíva, najmä bitcoiny, sú veľmi populárne napríklad v Rusku, nedávna štúdia ukázala, že kryptomeny prekonali zlato, pokiaľ ide o nákupy za posledných 12 mesiacov. Vláda to vie a preto sa snaží kryptomeny regulovať. Začiatkom tohto roka vláda navrhla prísne právne predpisy, ktoré by v istých extrémnych znamenali pre investorov možnosť väzobného stíhania. Novšie návrhy hovorili o  treste odňatia slobody za nezverejnenie bitcoinových a iných transakcií s kryptomenami.

Pokusy Ruska zaviesť jasnú legislatívu o digitálnych aktívach pokračujú. Počas nedávneho stretnutia, ktoré bolo primárne zamerané na dopady koronavírusu na ekonomiku krajiny, urobil premiér Michail Mišustin niekoľko poznámok k reguláciám kryptomien. Nazval ich „relatívne novým nástrojom, o ktorý neustále rastie záujem“. Preto sa domnieva, že Rusko musí uviesť do života plán riadenia trhu „civilizovaným smerom“. Ruský premiér, ktorý sa funkcie ujal v januári 2020, tvrdil, že tieto nariadenia musia chrániť práva a záujmy investorov do digitálnych aktív. Zároveň musia zabrániť „vytváraniu tieňových schém“.

Mishustin navrhol „niekoľko zmien daňového zákona“, pokiaľ ide o kryptomeny. Digitálne aktíva by sa mali uznávať ako majetok a ich vlastníci teda „budú môcť počítať s právnou ochranou v prípade akýchkoľvek protiprávnych konaní, ako aj s obhajobou svojich vlastníckych práv pred súdom“.

Súvisiace články

Aktuálne správy