Bol hlasom chudobných: Zomrel bývalý šéf Svetovej banky

, ČTK Foto: TASR/AP

Vo veku 86 rokov zomrel v stredu bývalý investičný bankár a šéf Svetovej banky James Wolfensohn. V čele Svetovej banky stál od júna 1995 do mája 2005.

Wolfensohn sa narodil v Austrálii, v roku 1980 však získal americké občianstvo. Bol partnerom investičnej banky Salomon Brothers. Prezidentom Svetovej bank bol menovaný v čase vlády prezidenta Billa Clintona.

V roku 1979 pomáhal so záchranou spoločnosti Chrysler Corp., ktorá sa ocitla na pokraji bankrotu. Spolu s Medzinárodným menovým fondom v roku 1996 spustil Iniciatívu ťažko zadlžených chudobných krajín. Vďaka tomuto programu boli 27 najchudobnejším krajinám sveta nakoniec odpustené dlhy za viac ako 53 miliárd USD, napísala agentúra Reuters.

Ľútosť z Wolfensohnovej smrti vyjadrila aj súčasná šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová, ktorá svojho bývalého šéfa považovala za priateľa a mentora. Uviedla, že bol pre ňu hrdinom a zmenil Svetovú banku a svetový rozvoj. "Počas tohto procesu sa stal doslova hlasom chudobných ľudí na našej planéte," uviedla Georgievová.

Súvisiace články

Aktuálne správy