Jediný graf: Prečo tak chutí investorom zlato a Bitcoin

, Kimble Charting Solutions;IW Foto: getty images

Stále je skupina ľudí, ktorá sa uškŕňa, ak Bitcoin označíte za digitálnu komoditu, za alternatívu k zlatu. A pritom sa na zlato v mnohom podobá. Napríklad po horúčke prichádza hlboký pád. Dlhodobý graf vývoja dolárovej ceny Bitcoinu a zlata naznačuje, prečo by tieto alternatívy mali mať miesto  v každom portfóliu.

Tak ako Bitcoin, aj zlato prekonali drsné medvedie trendy, počas ktorých sa ich časť investorskej a špekulantský verejnosti vo veľkom zbavovala. Obrovský výplach znamenal cenové dno. Prešiel nejaký čas, a Bitcoin aj zlato sa od svojich dlhodobých miním dokázali výrazne odraziť. Zatiaľ, čo zlato už dokázalo posunúť svoje historické maximum, Bitcoin sa k nemu v ostatnom týždni nečakane rýchlo priblížil. A na dlhodobých grafoch vývoja cien v posledných kvartáloch sa objavili "šálky".

 

 

"Ak sa k šálkam dotvoria ušká, bude to pre Bitcoin, respektíve zlato z technického hľadiska veľmi optimistické znamenie," hovorí Chris Kimble, ktorý si v technických analýzach z pohľadu dlhodobého horizontu vyžíva na svojom blogu, ale aj na renomovaných serveroch  so zameraním na investície.

Bitcoin a zlato slúžia ako forma zabezpečenia. Proti inflácii, politickej ako aj ekonomickej neistote, manipulácii s hodnotou dolára a ďalších mien a podobne. Drobná korekcia, ktorá by šálkam dokreslila ušká, je veľmi ľahko možná, veď aktuálna rally na akciovom trhu a nádeje na oživenie ekonomiky vďaka vakcínam na Covid-19 takémuto scenáru nahrávajú. Ako naznačuje Kimble, potom by nič nebránilo ďalšiemu posilňovaniu zlata a najpopulárnejšej kryptomeny, pretože od centrálnych bánk sa sprísňovanie menovej politiky tak rýchlo čakať nedá.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy