Objednávky na tovar dlhodobej spotreby v USA pokračovali v októbri v raste

Nové objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA spomalili v októbri tempo rastu, napriek tomu boli údaje lepšie, než sa očakávalo. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo obchodu.
Podľa ministerstva sa objednávky tovarov dlhodobej spotreby zvýšili v Spojených štátoch v októbri o 1,3 % po septembrovom raste o 2,1 %. Výsledok je však stále priaznivý, keďže ekonómovia počítali so spomalením rastu objednávok na 0,9 %.
Pod solídne tempo rastu nových objednávok sa v októbri podpísali najmä objednávky na zbrojárske produkty. Napríklad objednávky na bojové lietadlá vzrástli o 79,1 %.
Výrazne však vzrástli aj objednávky na dopravné lietadlá, ktoré v predchádzajúcom období obmedzovala koronakríza. Objednávky na tieto stroje sa zvýšili o 38,8 %. Ekonómovia zároveň očakávajú, že objednávky v tejto oblasti budú pokračovať v raste po tom, ako Boeing dostal v polovici novembra povolenie na návrat uzemnených lietadiel 737 MAX do prevádzky.
Celkové objednávky na tovar v oblasti dopravy vzrástli o 1,2 %. Za slabším číslom v porovnaní s celkovými objednávkami na tovar dlhodobej spotreby je najmä pokles dopytu po motorových vozidlách a komponentoch. Ten dosiahol 3,2 %.
Bez započítania dopravných zariadení sa objednávky tovarov dlhodobej spotreby opäť zvýšili o 1,3 %. V septembri dosiahol rast v tejto oblasti 1,5 %. Očakávalo sa, že rast sa spomalí na iba 0,4 %.
Ekonómovia však upozorňujú, že budúce mesiace budú pre americké podniky náročné. Dôvodom je druhá a omnoho horšia vlna nového koronavírusu. Prudký rast počtu infikovaných v poslednom období môže podľa ekonómov viesť k výraznému obmedzeniu dopytu.

Súvisiace články

Aktuálne správy