Ziskovosť bánk v eurozóne zostane predbežne slabá

Európska centrálna banka (ECB) požaduje od vlád krajín eurozóny, aby boli opatrné pri svojich fiškálnych stimuloch. Firmy a banky môže ohroziť príliš rýchle ukončenie podpory, ale aj príliš dlhé udržovanie stimulov.

ECB vo svoje aktuálnej správe o finančnej stabilite varuje pred zvýšením rizík v prípade náhleho ukončenia podporných opatrení, čo by mohlo spôsobiť, že firmy sa stanú zraniteľnejšími, než boli "na vrchole finančnej krízy" v rokoch 2008/09.
Bilancie bánk v eurozóne sú v súčasnosti solídnejšie ako počas poslednej finančnej krízy. ECB chce, aby kapitálové vankúše finančných inštitútov zostali komfortné. Tie potom vykryjú prípadné straty a podporia počas dlhšieho obdobia úverovanie. Vlna firemných krachov a nárast objemu zlyhaných úverov v dôsledku pandémie by však mohli mať negatívny vplyv na bankový sektor.
"Rentabilita bánk pravdepodobne zostane slabá," uviedol viceprezident ECB Luis de Guindos pri prezentácii polročnej správy o finančnej stabilite. Programy pomoci podľa neho predĺžia čas, kým sa slabosť ekonomiky prejaví aj na náraste objemu zlyhaných úverov.

Súvisiace články

Aktuálne správy