De Guindos privítal nomináciu Yellenovej za ministerku financií USA

Vyhliadky, že sa bývalá šéfka amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenová stane budúcou ministerkou financií USA, sú „dobrou správou pre USA a svetovú ekonomiku“. Vyhlásil to v stredu viceprezident Európskej centrálnej banky (ECB) Luis de Guindos.
Nominácia Yellenovej novozvoleným americkým prezidentom Joeom Bidenom, ktorú musí ešte potvrdiť Senát, by z nej urobila prvú ženu na tomto poste v americkej vláde. Čaká ju však neľahká úloha – previesť najväčšiu ekonomiku sveta cez krízu spôsobenú pandémiu ochorenia COVID-19. Odborníci ju považujú za priaznivú voľbu z hľadiska vyšších vládnych výdavkov na pomoc ekonomike.
Samotná ECB poskytla bezprecedentné stimuly na podporu ekonomiky eurozóny a pravidelne vyzýva vlády, aby podporovali jej snahu zvyšovaním výdavkov.
„Z osobného hľadiska môžem povedať, že Janet Yellenová dokonale vie, čo americká ekonomika potrebuje,“ uviedol de Guindos na tlačovej konferencii k najnovšej správe ECB o finančnej stabilite.
Yellenová odviedla „veľmi dobrú prácu, keď šéfovala Fed,“ pripomenul a dodal, že jej vymenovanie „je dobrou správou pre americkú aj svetovú ekonomiku“.
Yellenová prelomila bariéry, keď ju bývalý prezident Barack Obama v roku 2014 nominoval na funkciu šéfky Fedu. Z tejto pozície ju však o štyri roky neskôr zosadil súčasný prezident Donald Trump.
Vo Fede bola Yellenová považovaná za „holubicu“, teda zástankyňu miernejšej línie, naklonenú nízkym úrokovým sadzbám na podporu zamestnanosti.
Na ministerstve financií vystrieda Stevena Mnuchina a bude sa musieť snažiť vyviesť zo slepej uličky v Kongrese nový zákon o stimuloch pre americkú ekonomiku za predpokladu, že zákonodarcovia sa po mesiacoch sporov nerozhýbu ešte pred januárovou inauguráciou Joea Bidena.
Správy o vymenovaní Yellenovej tento týždeň posilnili akcie na Wall Street.

Súvisiace články

Aktuálne správy