Dow na 30 000 bodoch: Trump sa chváli posledným míľnikom na trhoch

, CNBC;REUTERS Foto: SITA/AP

Prezident Donald Trump sa v utorok nakrátko objavil pred verejnosťou, aby komentoval nový rekord indexu Dow Jones, ktorý prekonal hranicu 30 000 bodov. Po chvíli zmizol bez možnosti položiť mu akúkoľvek otázku.

"Chcem len všetkým zablahoželať. Akciový trh, Dow Jones Industrial Average, práve dosiahol 30 000, čo je najviac v histórii,“ uviedol Trump na minitlačovke. "Nikdy sme neprekonali 30 000, a podarilo sa to aj napriek všetkému okolo pandémie. Je to posvätné číslo, 30 000, a nikto si nemyslel, že ho niekedy uvidí,” uviedol Trump. "Chcem len zablahoželať všetkým ľuďom v administratíve, ktorí tak tvrdo pracovali, a čo je najdôležitejšie, chcem zablahoželať ľuďom v našej krajine, pretože neexistujú ľudia ako vy. Ďakujem pekne všetkým. Ďakujem." Prezident sa otočil a opustil konferenčnú miestnosť a nereagoval na otázky novinárov.

Mini vystúpenie prezidenta, možno jeho vôbec najkratšie spoza rečníckeho pultu Bieleho domu, prišlo necelý deň po tom, čo jeho administratíva urobila zásadný krok k prechodu úradu pod prezidenta Joe Bidena.

Trump opakovane tvrdil, že ak by Biden vyhral voľby, akciový trh a ekonomika by „padli“. Rast indexu Dow však prišiel len niekoľko týždňov po tom, čo spravodajské agentúry označili za víťaza Bidena, a len pár dní po tom, čo zvolený prezident začal odhaľovať mená najvyšších predstaviteľov, ktorí by obsadili jeho kabinet. K útorňajšiemu rastu akcií podľa agentúry AP prispela tiež informácia, že Bidenovou kandidátkou na post ministerky financií bude niekdajšia šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová. "Investori začínajú byť optimistickí ohľadom nasledujúcich šiestich mesiacov," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Mike Zigmont zo spoločnosti Harvest Volatility Management. "V poslednom čase sa objavila séria pozitívnych správ o vakcínach. To spolu so správou, že začína odovzdávanie moci Bidenovej administratíve, odstraňuje rad neistôt ohľadne budúcnosti." Index Dow Jones dokázal narásť z 20 tisíc na 30 tisíc bodov iba za tri roky, kedy úroveň 20 tisíc bodov prekonal v januári 2017. Ťahúňom boli najmä akcie  Apple, Microsoft a Saleforce.com, ktoré si dokázali za tento čas pripísať viac ako 230 %. 

Trump tvrdil, že zvíťazil v prezidentských voľbách a tweetol, že porážku „nikdy neprizná“. Zopakoval tiež viaceré konšpiračné teórie, ktoré jeho právny tím citoval, keď bez dôkazov tvrdil, že sa stal obeťou rozsiahlych volebných podvodov. Súdne spory a žaloby sa snažili zabrániť štátom v osvedčení výsledkov volieb, okrem iného tvrdením, že medzi volebnými lístkami by malo byť množstvo neplatných. Žiadne kroky zo strany Trumpa a jeho spojencov ale nedokázali zneplatniť hlasovacie lístk a štyri štáty Georgia, Michigan, Nevada a Pensylvánia v minulých dňoch potvrdili svoje volebné výsledky, a všetko to boli víťazstvá Bidena.

Súvisiace články

Aktuálne správy