Nový index miliardárov: Zmena v prvej trojke

, ČTK Foto: SITA/AP

Index miliardárov agentúry Bloomberg, podobne ako aj zoznam najbohatších ľudí časopisu Forbes,  pracujú s odhadmi, pripomenula agentúra DPA. Vychádzajú pri nich z verejne prístupných informácií, ako sú ceny akcií, nehnuteľností, umeleckých diel a podobne.

Šéf a zakladateľ výrobcu elektrovozidiel Tesla Elon Musk v pondelok predstihol spoluzakladateľa Microsoftu Billa Gatesa a je teraz druhým najbohatším človekom na svete. 49-ročnému podnikateľovi pomohol prudký rast akcií jeho automobilky. S odvolaním sa na svoj index miliardárov o tom informovala agentúra Bloomberg. V čele rebríčka sa aj naďalej neohrozene drží riaditeľ internetového obchodu Amazon Jeff Bezos.

Vďaka rastu kurzu akcií Tesly sa Muskovo imanie počas jediného dňa zvýšilo o 6,5 percenta, teda o 7,2 miliardy, na 127,9 miliardy dolárov. Od začiatku roka už stúplo o 100,3 miliardy dolárov. Podľa iného rebríčka, ktorý pripravuje časopis Forbes, je Musk s čistým imaním odhadovaným na 110,5 miliardy dolárov, „až“ na štvrtom mieste.

Gatesov majetok podľa Bloombergu je aktuálne 127,7 miliardy dolárov. Bol by oveľa väčší, keby známy filantrop nedával toľko peňazí na dobročinné účely. Bezos má podľa indexu Bloombergu odhadom k dispozícii 182 miliárd dolárov.

Musk a Bezos ťažia z pozície veľkoakcionárov svojich firiem, predovšetkým z vývoja obchodovania na burze. Akcie Tesly v uplynulých 12 mesiacoch rástli o 675 percent. Firma je napriek pomerne nízkemu počtu vyrobených áut a len skromnému zisku, zďaleka najdrahšie obchodovanou automobilkou na svete.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy