Bezpečný prístav: Zlato padá, kryptoaktíva rastú

, bloomberg;CNBC Foto: Getty images

Pozícia v zlate vyzerá neisto. Fyzický dopyt zo strany burzovo obchodovaných fondov (ETF) aj sektora klenotníctvo je slabý a ceny nahrávajú poklesu. To by mohlo vyvolať najväčší pokles od roku 2013 až na cenovku pod 1700 USD za uncu, píše agentúra Bloomberg.

Spotové ceny žltého kovu zamierili po rekordných maximách v auguste smerom dole. Podpora okolo 1850 USD však doteraz zostáva pevná, najmä vďaka nákupom ETF na vrchole a tiež vďaka indickému dopytu. Oba tieto faktory sa ale teraz uvoľňujú.

Indické sviatky Díválí skončili, zostáva ale vidina vianočných a lunárnych novoročných nákupov. ETF zaznamenali podľa údajov Bloomberg k piatku šesť po sebe nasledujúcich dní odlivu, čo je najdlhšie trvajúci odliv od marca. Aj pozície na trhu s futures sú v posledných mesiacoch nižšie.

50-denný kĺzavý priemer sa teraz pohybuje nižšie a cena opakovane testuje podporu okolo 1850 USD za uncu. Ak sa táto pomoc prelomí, čo sa podľa Bloombergu zdá ako pravdepodobné, umožní tak prepad na podporu u 1700 USD alebo dokonca ešte nižšie.

Digitálne zlato, ako Bitcoin neraz označujú, minulý týždeň prekročil hranicu 18 000 dolárov a je blízko historického maxima 20 000 dolárov, ktorý dosiahol na konci roku 2017, potom nasledujúci rok klesol až na 3122 dolárov.

Nie je to však jediná kryptomena, ktorá v ostatnom čase zaznamenáva silné zisky. Podobne aj Ethereum, XRP a niekoľko ďalších takzvaných „altcoinov“, alebo alternatívnych kryptomien, nasledujú najznámejšiu digitálnu menu sveta v raste. Ethereum už prekonalo úroveň 600 dolárov, čo je údaj, ktorý od júna 2018 nedosiahol. Podľa webu CoinDesk XRP v jednom okamihu vzrástol o 29 % na takmer 55 centov a dosiahol najvyššiu úroveň za posledné dva roky.

Pre Ether je to medziročný rast o zhruba o 350 % a pre XRP o 180 %. Ďalší altcoin, Chainlink, stúpol až o 6 % na zhruba 15 dolárov. V súčasnosti je to od začiatku roka rast o viac ako 740 %. Chainlink je často spájaný s konceptom zvaným „DeFi“ alebo decentralizované financovanie, ktorého cieľom je znovu vytvoriť tradičné finančné produkty, ako sú pôžičky, ale bez sprostredkovateľov, ako sú banky.

DeFi sa tento rok stala populárnou témou v kryptosvete, kedy vzniklo niekoľko nových projektov. Dalo by sa to porovnať s pôvodnou ponukou mincí, alebo ICO, šialenstvom z konca roku 2017, počas ktorého sa objavilo niekoľko nových virtuálnych mincí.

Zdá sa, že Bitcoin, ako aj ďalšie digitálne aktíva, môžu iba profitovať zo súčasného vývoja a jeho dramatických dlhodobých následkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy