Le Maire chce vyzvať novú administratívu USA, aby podporila digitálnu daň

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire plánuje v pondelok v rámci svojich prvých kontaktov s novou administratívou víťaza amerických prezidentských volieb Joa Bidena vyzvať ju, aby urýchlene podporila revíziu medzinárodného zdaňovania digitálnych spoločností.

"Naozaj dúfam, že táto nová Bidenova administratíva bude znamenať nový začiatok vo vzťahoch medzi Európou a Spojenými štátmi," uviedol na internetovej akcii agentúry Bloomberg.
Podľa neho jednou z možností nového začiatku by mohlo byť skoré dosiahnutie konsenzu na úrovni Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).
Le Maire dodal, že s novou administratívou bude v rámci prvých kontaktov neskôr počas pondelka diskutovať o globálnej ekonomike a obchode.
Doterajšie rokovania prostredníctvom OECD o globálnom riešení zdaňovania digitálnych služieb však zatiaľ výsledky nepriniesli. V septembri Le Maire navrhol, aby Európska únia (EÚ) zaviedla vlastnú digitálnu daň, ak sa v nasledujúcich mesiacoch nepodarí dosiahnuť medzinárodnú dohodu v OECD.
Francúzsko je popredným zástancom zavedenia tejto dane v celej Únii. Niektoré internetové giganty totiž využívajú krajiny EÚ s nízkymi daňami, ako je napríklad Írsko, kde si zaregistrujú svoje oficiálne sídlo a platia tak len minimálnu daň a len v tejto krajine, napriek tomu, že v iných štátoch bloku generujú obrovské zisky. Paríž preto navrhuje, aby nadnárodné koncerny s obrovskými príjmami platili daň do určitej výšky na všetkých trhoch, na ktorých dosiahli obrovské zisky.

Súvisiace články

Aktuálne správy