Amerika mení smer, Čína bude silnejšia než eurozóna. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Zmenou prezidenta sa otáča kormidlo medzinárodnej politiky. Amerika bude mať pozitívny vplyv na rozvoj globalizácie a medzinárodného obchodu pod vedením Joa Bidena.

Amerika pre všetkých
S nástupom J. Bidena na post prezidenta Spojených štátov sa mení medzinárodná politika USA a otáča kormidlo o 180°. Donald Trump bol zástancom protekcionizmu, zavádzania ciel a taríf na zahraničných partnerov od Číny až po európske automobilky. Dokonca mal v pláne vystúpiť zo Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Práve nástupom J. Bidena do úradu sa všetko mení. Zničené medzinárodné partnerstvá opäť získavajú „zelenú“ a USA sa vracia k rokovaciemu stolu. Otvára sa priestor na rušenie cieľ a taríf, na rokovanie o Transpacifickej a Transatlantickej obchodnej dohode. Tieto rokovania môžu byť výhodné pre medzinárodný obchod a rast regiónu.

Čína bude silnejšia
V najbližších rokoch bude Čína nepochybne upevňovať svoju pozíciu v globalizovanom svete. V roku 2000 bolo čínske HDP približne 5 % celosvetového HDP. O 20 rokov neskôr predstavuje už 15 % svetového HDP. Za ten istý čas klesla eurozóna z 23 % na 17 % a dá sa predpokladať, že v najbližších 5 rokoch už bude hrať Čína v celosvetovom meradle významnejšiu úlohu ako eurozóna. USA ako svetový líder poklesli z úrovne 27 % na 24 % svetového HDP. India sa dnes nachádza tam, kde v roku 2000 bola Čína. Jej čas teda ešte len príde…

Moriaky a čierne piatky
Nový týždeň začne v pokojnom duchu. V pondelok uvidíme európske výsledky PMI nákupných manažérov, ktoré poodhalia náladu vo výrobe a službách. Očakáva sa výsledok HDP z USA, avšak ide o druhý odhad s menším vplyvom na trh. V závere týždňa bude v USA Deň vďakyvzdania, ktorý sa už tradične spája s prípravou moriaka. Burzy v USA zatvoria skôr. Na druhej strane odštartuje šialenstvo s názvom „Black Friday“, ktoré sa už tradične spája s masovými nákupmi a obrovskými zľavami. Tento „sviatok konzumu“ prinesie obrovské tržby predajcom. 

 

Prečítajte si: Nový prezident, nová Amerika. Čo prinesie investorom?

 

Súvisiace články

Aktuálne správy