Ak sa spor s Maďarskom a Poľskom nevyrieši, EÚ pôjde ďalej aj bez nich

Európska únia uvažuje o "praktických riešeniach" v snahe vyriešiť politickú krízu, ktorú spôsobilo maďarské a poľské zablokovanie budúceho sedemročného rozpočtu Únie a s ním spojeného plánu obnovy.

Európska únia uvažuje o „praktických riešeniach“ v snahe vyriešiť politickú krízu, ktorú spôsobilo maďarské a poľské zablokovanie budúceho sedemročného rozpočtu Únie a s ním spojeného plánu obnovy. Ak sa však nenájde dohoda s Budapešťou a Varšavou, Únia pôjde ďalej aj bez nich. Podľa tlačovej agentúry AFP to v stredu večer uviedol francúzsky minister pre európske záležitosti Clément Beaune.
Beaune vo vystúpení pred členmi francúzskeho Senátu spresnil, že Francúzsko spolu s nemeckým predsedníctvom v Rade EÚ hľadá praktické riešenia ako vyriešiť túto situáciu.
„Ale uvidíme, ak to bude v krajnom prípade potrebné, ako bude možné pokračovať ďalej aj bez blokujúcich krajín,“ odkázal na adresu Maďarska a Poľska. Ide o krajiny, ktorých diplomati na pondelňajšom zasadnutí na úrovni veľvyslancov pri EÚ v Bruseli vetovali dlhodobý rozpočet EÚ a ozdravný plán, ktorý má ekonomiku EÚ oživiť a zároveň zmodernizovať finančnou injekciou v hodnote 750 miliárd eur.
Dôvodom ich postoja je dohoda medzi inštitúciami EÚ o právnom mechanizme, ktorý podmieňuje prístup k európskym fondom dodržiavaním zásad právneho štátu.
Najnovší spor sa vo štvrtok počas mimoriadneho videosummitu EÚ, ktorého hlavnou témou mal byť spoločný postup európskych krajín proti pandémii koronavírusu, pokúsia vyriešiť šéfovia štátov a vlád členských krajín Únie.
Postoj Maďarska a Poľska už vyvolal vlnu kritiky v Európe, keď obavy z oneskorenia miliárd potrebných pre oživenie ekonomiky po koronakrízy predniesli nielen predstavitelia hlavných politických frakcií v Európskom parlamente a zástupcovia priemyslu či obchodných komôr, ale aj nemecké predsedníctvo v Rade EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy