Na svete je najväčšia dohoda o voľnom obchode: Čo to znamená pre Európu?

, ČTK Foto: TASR/AP

Skupina 15 krajín z ázijsko-pacifického regiónu zahŕňajúca Čínu, Japonsko, Južnú Kóreu a Austráliu podpísala najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete. Dohoda označovaná ako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrýva viac ako dve miliardy ľudí a približne tretinu svetovej ekonomiky.

Dohoda presadzovaná Pekingom znižuje clo a stanovuje spoločné obchodné pravidlá. Týka sa obchodu, služieb, investícií, telekomunikácií i autorských práv, napísala agentúra DPA. Dohodu podpísali počas summitu Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) vo vietnamskom hlavnom meste Hanoji. Číne by podľa ekonómky Iris Pangové zo spoločnosti ING mohla pomôcť znížiť závislosť na zámorských trhoch a technológiách, napísala agentúra Reuters.

„S potešením konštatujem, že po ôsmich rokoch tvrdej práce sme dnes oficiálne dotiahli do konca podpisom vyjednávania o RCEP," povedal agentúre Kjódó vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc. „Záver vyjednávania o RCEP, teda o najväčšiu dohodu o voľnom obchode na svete, výrazným spôsobom potvrdia vedúcu úlohu ASEAN v podpore multilaterálneho obchodného systému. Novovzniknutá obchodná štruktúra v regióne umožní prevádzkovať udržateľný obchod, oživí dodávateľské reťazce narušené covidom-19 a napomôže k zotaveniu hospodárstva po pandémii," dodal vietnamský premiér.

K zotaveniu ekonomiky má napomôcť okrem iného zníženie už tak nízkych ciel, posilnenie dodávateľských reťazcov pomocou zdieľaných pravidiel a zavedenie nových a zdieľaných pravidiel pre internetový obchod.

Dohoda zahŕňa štáty s 2,2 miliardami obyvateľov a spoločným hrubým domácim produktom 26,2 bilióna dolárov, napísala agentúra Bloomberg. Je širšia než transpacifická zmluva 11 krajín, od ktorej americký prezident Donald Trump v roku 2017 odstúpil. Najväčšia ekonomika sveta tak nie je členom ani jedného z dvoch hlavných obchodných blokov najrýchlejšie rastúceho regiónu sveta.

Dohoda RCEP môže podľa agentúry Reuters upevniť v juhovýchodnej Ázii, Japonsku a Južnej Kórei pozíciu Číny ako obchodného partnera. Druhá ekonomika sveta by tak mohla ľahšie utvárať obchodné pravidlá oblasti.

„Pre európske firmy je RCEP príležitosťou aj hrozbou. Môže sa v členských štátoch zvýšiť dopyt po európskych subdodávkach používaných na reexport formou finálneho výrobku do krajín, ktoré dohodu podpísali. Súčasne ale hrozí, že signatári RCEP začnú viac obchodovať medzi sebou a znížia dovoz. Európske firmy majú ďalší dôvod pre presun výroby do Ázie, pretože tam vzniká obrovský bezcolný trh," uviedol Luděk Procházka, riaditeľ spoločnosti Gerlach, ktorá je najväčším českým poskytovateľom colných služieb.

„Z roka na rok bude ťažšie sa uplatniť sa na dotknutých trhoch, pretože čím ďalej, tým ľahšie sa tam budú presadzovať tamojšie produkty," uviedol analytik serveru Capitalinked.com Radim Dohnal.

Blok, o ktorom sa rokuje od roku 2013, zahŕňa desať členov ASEAN (Brunej, Filipíny, Indonézia, Kambodža, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam) a spolu s nimi aj Čínu, Južnú Kóreu, Japonsko, Austráliu a Nový Zéland.

RCEP musí ratifikovať ďalších šesť členov ASEAN a tri ďalšie partnerské štáty tohto združenia, aby dohoda vošla do platnosti, povedal novinárom singapurský minister obchodu a priemyslu. Singapur dohodu schváli "do niekoľkých mesiacov", povedal.

Členom novovzniknutého ekonomického celku nie je India, ktorá sa na minuloročnom summite ASEAN postavila proti. Tvrdila, že po otvorení trhu by sa zvýšil jej obchodný deficit s Čínou. Dohoda však obsahuje klauzulu, podľa ktorej Dillí môže pristúpiť neskôr.

Súvisiace články

Aktuálne správy