Pre lepšie zdravie a silnejšiu ekonomiku, už žiaden lockdown, prosím

, National Review;The Automatic Earth blog Foto: SITA/AP

Druhá vlna COVID-19 sa šíri po celej Európe, jednotlivé krajiny, medzi nimi aj Slovensko, opätovne zavádzajú tvrdé blokovania, podobne ako tomu bolo na jar tohto roka.

V prvej vlne Taliansko, koncom februára, uvalilo regionálne obmedzenia a 9. marca aj celonárodné. Krátko nato urobila to isté aj väčšina ostatných európskych krajín. Potom, pod vplyvom predpovedí tímu Neila Fergusona z Imperial College v Londýne, že na vírus môže zomrieť viac ako 500 000 Britov a 2,2 milióna Američanov, nasledovalo Spojené kráľovstvo a väčšina štátov USA.

V marci zavládla panika a stádovitá mentalita. Vystrašená populácia sa vzdala svojich osobných, ekonomických a náboženských slobôd v rozsahu doteraz bezprecedentnom, dokonca aj počas vojnových čias. S odstupom ôsmych mesiacov je pri spätnom pohľade zrejmé, že blokovania v mnohých ohľadoch narobili viac škody ako úžitku.

Nielenže spôsobili prepustenie desiatok miliónov ľudí z práce po celom svete a zdecimovali celé odvetvia (reštaurácie a bary, cestovanie, cestovný ruch, letecké spoločnosti a letecký priemysel), ale tiež spustili vlny sekundárnych zdravotných problémov vrátane úzkosti a depresie, zvýšeného užívania návykových látok a domáce násilia. Ale netreba zabúdať aj na ďalšie negatívne zdravotné následky, pretože množstvo operácií a prehliadok bolo odložených, alebo zrušených. Toto boli neraz skutočné obete koronavírusu.

Určité hospodárske škody boli kvôli COVID-19 nevyhnutné. Dlhé blokovania bez potrebnej selekcie však kontrakcie ešte zhoršili. Súčasné načasovanie zvýšeného počtu prípadov COVID a výluk v marci a apríli sťažilo určenie toho, čo v skutočnosti spôsobuje väčšie ekonomické škody. Ale keď sa štáty začali v lete opätovne otvárať, počet prípadov nákazy a hospodárska činnosť prudko vzrástli. Na jednej strane najvyšší počet nových prípadov COVID denne, na strane druhej najnižšia miera nezamestnanosti. Blokovanie pravdepodobne zachránilo nemocnice pred preťažením, ale ukázalo, že vo väčšine krajín nemali ani zďaleka dostatočnú kapacitu.

Európa a USA teraz čelia druhej vlne COVID-19, podľa počítadla New York Times sa počet prípadov za posledný mesiac strojnásobil vo Francúzsku a zvýšil štvornásobne v Anglicku, šesťnásobne v Nemecku a desaťnásobne v Taliansku. Výsledkom je, že krajiny opäť volia blokáciu. Francúzsko zavrelo bary a reštaurácie a požaduje, aby ľudia v celej krajine zostali doma. Továrne môžu naďalej fungovať, ale obchody, ktoré nie sú pre život nevyhnutné, musia byť zatvorené. Spojené kráľovstvo práve oznámilo, čo predstavuje nové národné blokovanie. Nemecko zatvorilo svoje reštaurácie, bary, fitnescentrá, divadlá a hotely a v súčasnosti zakazuje zhromaždenia viac ako desiatich ľudí. V Taliansku vypukli protesty a nepokoje kvôli opätovne uloženým obmedzeniam.

Medzinárodný menový fond očakáva, že svetová ekonomika tento rok klesne o 4,4 percenta, čo je optimistickejší výhľad ako v júni (- 4,9 %). Tieto čísla sa budú asi čoskoro revidovať kvôli druhej vlne pandémie. Európska komisia už revidovala očakávania rastu v roku 2021 z 5,5 na 4,7 %.

V USA sa prípady za posledný mesiac takmer zdvojnásobili. Kalifornia, Massachusetts, New Jersey, New York a niektoré ďalšie severné a západné štáty ponechali v platnosti mnohé zo svojich zavedených obmedzení a od cestujúcich prichádzajúcich z iných štátov vyžadujú karanténu. Naopak väčšina južných a stredozápadných štátov sa väčšinou znovuotvorili a niektoré, napríklad Južná Dakota, nikdy svoju ekonomiku ani neuzavreli.

Aj keď Kalifornia, New York a Massachusetts zachovávajú prísne obmedzenia v osobných a obchodných činnostiach, hospodárske oživenie – vedené z veľkej časti otvorenými štátmi – prekonalo očakávania. Spojené štáty americké zaznamenali najrýchlejšiu ekonomickú expanziu v histórii v treťom štvrťroku (júl – september) roku 2020, medziročne sa vrátili k ročnej miere rastu 33,1 percenta. Nezamestnanosť, ktorá vlani na jar dosiahla 15 percent, je v súčasnosti na celoštátnej úrovni menej ako 8 percent, tvrdí nedávna správa Úradu pre štatistiku práce. Druhé zablokovanie by potlačilo zotavenie a iba oddialilo nevyhnutné rozšírenie COVID-19.

Zdá sa, že USA ako celok nebudú nasledovať kroky Európy, čo sa týka druhého kola plošných obmedzení a v mnohých prípadoch dajú skôr na rady špičkových vedcov a lekárskych odborníkov, ktorí podpísali Veľkú Barringtonskú deklaráciu. Odporúčajú vyhnúť sa výlukám a namiesto toho sa zamerať na ochranu tých najzraniteľnejších a nechať chorobu šíriť sa medzi mladými a zdravými, aby sa vytvorila kolektívna imunita. Dodržiavanie ich pokynov by asi lepšie ochránilo hospodárske oživenie a rýchlejšie ukončilo pandémiu, než ďalšie kolo obmedzení a výluk.

Epidemiológovia a virológovia nie sú kompetentní riešiť tak obrovské problémy. Vo svojom obore môžu byť mimoriadne schopní, ale choroba sa netýka iba ich poľa pôsobnosti. Ovplyvňuje mnoho oblastí, o ktorých nemajú žiadne vedomosti. Ich názory potom berú do úvahy ekonómovia, ktorých za vedcov mnohí nepovažujú, a púšťajú sa do vládnej politiky. Ide o to, že nemôžete ľuďom vnútiť blokovania, rúška atď. bez toho, aby ste sledovali, aké to bude mať následky. Pretože všetko nezostane počas 6-7 mesiacov rovnaké.

Problém je, že nemôžete uzamknúť krajiny a ľudí navždy. A ak sa koronavírus stal v populácii endemickým, zdá sa, že „úspech“ je nevyhnutne krátkodobý. V Holandsku práve oznámili aktuálne čísla, ktoré sú za 24 hodín zhruba o 15 % vyššie. Čo ak uzamknutie nie je odpoveďou, má vôbec niekto nejaký plán B?

Ukázalo sa, že by bolo užitočné prestať hádzať všetky „prípady“ do jedného vreca. Nájsť lepšiu definíciu, napríklad „pozitívne PCR testy“, alebo dokonca „pozitívne testy PCR, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť“. Možno by sme sa mali zamerať na ochranu tých najzraniteľnejších skupín a zvyšok nechať na pokoji. Možno by mali byť uzamknutí obézni ľudia, ktorí sú veľmi ohrození, ale nie ich fit a štíhlejší susedia. Možno by sme mali zakázať jedlo, ktoré spôsobuje obezitu a cukrovku, možno by sme mali každému rozdávať vitamín D. Možno by sme mali jednoducho akceptovať, že niektorí ľudia na túto chorobu zomrú.

Blokovanie je založené na predstieraní, že dokážeme zastaviť čas. Rovnako ako vo videách, kde sa všetko ostatné prestane hýbať, zatiaľ čo vy sa môžete prechádzať. Už prvé uzamknutie nefungovalo, aspoň nie dlho, a z toho by sme si mali vziať možno ponaučenie. Možno by ste mali hľadať odpovede inde. Pretože škody len narastajú, ekonomické, psychologické, fyzické. Súčasné kroky voči pandémii pripomínajú Sizyfa, donúteného Zeusom naveky tlačiť balvan na kopec. Zakaždým, keď sa priblíži k vrcholu kopca, sa balvan skotúľa späť dole. Musíme nájsť rovnováhu medzi hrozbou COVID-19 a hrozbou všetkého ostatného. Vrátane hrozieb, ktoré sú spôsobené našim prístupom ku pandémii.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy