Biden bude brániť Európu: Vzťahy medzi USA a Ruskom by sa jeho víťazstvom zmenili

, CNBC;zerohedge Foto: SITA/AP

Zatiaľ, čo svetoví lídri už blahoželajú k volebnému víťazstvu Joe Bidenovi, Kremeľ si počká si na oficiálne výsledky amerických prezidentských volieb.

Analytici poznamenali, že mnohí európski lídri už zablahoželali Bidenovi, čím vyjadrili želanie ukončiť niekdajšie napäté vzťahy s USA a konštruktívne pracovať s novou administratívou. Krajiny ako Mexiko a Brazília sa odmietli vyjadrovať k Bidenovmu víťazstvu skôr, ako budú zverejnené oficiálne výsledky. Zatiaľ zdržanlivý postoj zaujali aj predstavitelia Pekingu. Nepredpokladajú, že počas budúceho prezidentského obdobia nová administratíva voči Číne „zmäkne“, takže sa pripravujú na ďalšie búrlivé vzťahy.

Ani Rusko nekomentovalo plánované víťazstvo Bidena, nie ako v roku 2016, keď sa Kremeľ ponáhľal zablahoželať Trumpovi k víťazstvu. „Rozdiel je úplne zrejmý,“ cituje hovorcu Dmitrija Peskova agentúra Interfax. „Vidíte, že pred nami sú určité právne postupy, ktoré oznámil úradujúci prezident. To je rozdiel. Preto považujeme za správne čakať na oficiálne oznámenie." Podľa hovorcu Putin opakovane uviedol, že je pripravený spolupracovať s akýmkoľvek vodcom USA, informovala agentúra Reuters. Rusko dúfa, že by mohlo nadviazať dialóg s novou americkou administratívou a nájsť spôsob, ako normalizovať vzťahy. 

„Myslím si, že Putin sa snaží vyslať správu, že Rusku je úplne jedno, čo sa stane v USA, že Rusko je nejako nad tým všetkým," uviedol v nedeľnej správe Timothy Ash, hlavný stratég pre rozvíjajúce sa trhy v Bluebay Asset Management. „Je to smiešne vzhľadom na to, že Putin riadil agendu v roku 2016, dostal Trumpa do Bieleho domu a snažil sa ako vedel, aby dosiahol jeho opätovné zvolenie," dodal Ash v narážke na ruské zasahovanie do amerických volieb v roku 2016, počas ktorých sa Trump dostal k moci.

Napriek skutočným hospodárskym sankciám USA voči Rusku za tieto volebné zásahy, ako aj za anexiu Krymu, úlohu v proruskom povstaní na východe Ukrajiny, údajnému útoku na agenta vo Veľkej Británii a ďalším priestupkom, sa zdalo, že Putin sa môže tešiť z príjemných vzťahov s Donaldom Trumpom. Odchádzajúci americký prezident v roku 2018, Po vrcholnom summite s Putinom v Helsinkách vyhlásil, že sa domnieva, že Putin vyvrátil obvinenia zo zasahovania Ruska do volebného procesu v roku 2016, a to aj napriek tomu, že americká spravodajská služba tvrdí opak.

Teraz je pravdepodobné, že dôjde k zmene vo vzťahoch medzi USA a Ruskom. Analytici očakávajú, že víťazstvo Bidena zvýši napätie medzi Washingtonom a Moskvou a zvýši pravdepodobnosť nových sankcií voči Rusku. Experti z poradenskej firmy pre riziká Teneo Intelligence uviedli, že očakávajú väčšiu spoluprácu medzi Bidenom a Európou v globálnych otázkach, ako je „boj proti Číne, Rusku a zmene podnebia“.

Vo svojej správe analytici vedení Mujtabou Rahmanom, výkonným riaditeľom pre európsku analýzu, predpovedajú „viac spolupráce pri (a) tvrdom postoji voči Kremľu, ako aj politike voči Ukrajine a Bielorusku“ a „zmysluplný pokrok“ s medzinárodnými spojencami NATO, v bilaterálnych obchodoch a voči Iránu. V tejto súvislosti ruský politický analytik Anton Barbašin poznamenal, že „Bidenova výhra nie je dobrou správou“ pre Kremeľ.

„Kremeľ si je dobre vedomý, že Biden a jeho tím ešte viac, sú veľmi odhodlaní byť oveľa asertívnejší, pokiaľ ide o boj proti ruskému vplyvu v Európe, v blízkom zahraničí a na medzinárodnej scéne,“ uviedol pre televíziu  CNBC. „Sankcie zaujímajú Kremeľ najviac, čí Bidenova administratíva presadí viac sankcií. Nie je jasné, aký typ sankcií by sa Biden snažil zaviesť…, ale len ťažko existuje taký scenár, podľa ktorého by Kremeľ neutrpel.“

Akékoľvek zmiernenie ekonomických sankcií USA voči Rusku bude pravdepodobne podmienené pokrokom v zmysluplnom riešení konfliktov na Kryme a v regióne Donbasu na východe Ukrajiny. Mierová dohoda medzi Moskvou a Kyjevom stále neexistuje a to aj napriek snahám Nemecka a Francúzska sprostredkovať trvalé riešenie. Holger Schmieding, hlavný ekonóm Berenberg, uviedol, že sa Biden pravdepodobne bude sústrediť na zastavenie akejkoľvek ďalšej agresie voči Ukrajine. „Zaujme tvrdý postoj aj voči Rusku a pokúsi sa zabrániť akejkoľvek ďalšej ruskej agresii alebo zasahovaniu na Ukrajine a v ďalších krajinách. Biden dobre pozná Európu. Na rozdiel od Trumpa nemá sympatie k samozvaným „silným mužom“, ako je Putin. Pevne podporuje NATO a EÚ,“ uviedol Schmieding.

Stupeň Bidenovho záväzku brániť Európu pred možnou ruskou agresiou bude viditeľný v jeho postoji k NATO, vojenskej aliancii, ktorej členovia (najmä Nemecko) boli Trumpom opakovane kritizovaní za to, že nevynakladali dostatočné prostriedky na obranu. „Hovorí sa o samite NATO po nástupe Bidena do funkcie, ktorý bude signalizovať dôležitosť transatlantických vzťahov a rýchlo zmení tón akým komunikoval Trump," hovorí Chris Skaluba, bývalý úradník ministerstva obrany USA a riaditeľ Transatlantickej bezpečnostnej rady. „Očakávajte rýchle úsilie zmeniť vzťahy medzi USA a EÚ k lepšiemu." Skaluba dodal, že treba sledovať najmä to, či Biden zvráti Trumpovo rozhodnutie stiahnuť z Nemecka tisíce amerických vojakov. „Ak by ich stiahol, naznačovalo by to rozdiel medzi rétorikou a zdrojmi, čo ešte viac zvýši transatlantické napätie."

Pripomeňme, že Trump nielenže počas svojho prezidentovania požadoval, aby európski spojenci urobili viac, pokiaľ ide o nesenie ich spravodlivého podielu bremena výdavkov na obranu, ale opakovane označil spojenectvo z čias studenej vojny za „zastarané“ a na niektoré body dokonca naznačovali, že by sa USA mohli stiahnuť. Zdá sa však, že jeho hlavným cieľom bolo posilnenie organizácie na skutočné spojenectvo, nie také v ktorom Washington nesie bremeno veľkých výdavkov. V NATO zjavne otvorene fandili víťazstvu Bidena po štyroch rokoch, keď bol Trump tŕňom v oku Bruselu. Ale pokiaľ ide o Rusko, dalo by sa povedať, že Trump bol väčším jastrabom, pokiaľ ide o ignorovanie európskych požiadaviek na predĺženie platnosti základných jadrových a zbrojných zmlúv.
 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy