Americké voľby: Výhra Bidena oslabí dolár, zlato by malo vzrásť o 5 %

, CNBC;Fingo Foto: getty images

Americké prezidentské voľby už niekoľko mesiacov ovplyvňujú svetové trhy aj ceny komodít. Zlato aktuálne atakuje hranicu 2000 dolárov za uncu (31,1 gramu). Pod jeho vyššiu cenu sa v ďalších mesiacoch podpíšu aj dopady na svetovú ekonomiku v dôsledku pandémie koronavírusu. V čase obáv na trhoch, ktoré stále vyvoláva aj situácia v USA, je zlato bezpečným prístavom pre investorov.

Podľa americkej spoločnosti JPMorgan by investori mali zvážiť nákup skutočných aktív a zlata vzhľadom na rozšírenie tlačenia peňazí FEDU a podhodnotenú infláciu. To je jeden z dôvodov, prečo spoločnosť verí, že sa zlato do roku 2023 vyšplhá na 4 000 dolárov za uncu a počas prvých mesiacov pôsobenia Bidena vo funkcii prezidenta  cena zlata  vzrastie o zhruba 5 %. Víťazstvo Bidena totiž zasahuje trhy tým, že investori negatívne reagujú na tvrdšiu daňovú a regulačnú agendu.Výhra Trumpa by znamenala zrazenie ceny zlata, nakoľko by posilnil americký dolár.

Americký dolár je pripravený na ďalšie oslabenie, a to kvôli názorom trhu, že po voľbách klesajú geopolitické riziká a že ďalší stimulačný balík bude podľa analytikov pravdepodobne menší, ako sa očakávalo. „Zahraničná politika USA vstúpi do predvídateľnejšej fázy bez stupňovania colných hrozieb. Americký dolár oslabí, naopak, je vysoko pravdepodobné, že rozvíjajúce sa trhy porastú,“ napísali stratégovia Citi Private Bank.

V piatok index amerického dolára, ktorý sleduje dolár voči košu mien, dosiahol minimum 92,456 – čo je najnižšia úroveň od 2. septembra. Po víkendových prognózach, že Joe Biden vyhral americké prezidentské voľby, dolár pokračoval v pondelok v poklese na zhruba 92,162.

Ázijské meny sa v posledných dňoch posilňovali, keď čínsky jüan dosiahol v pondelok 28-mesačný vrchol a japonský jen v piatok voči doláru osemmesačný vrchol. JPMorgan očakáva v roku 2021 rast eura asi o polovicu voči doláru.

„Pre americký dolár sa odhaľuje čoraz medvedejší trend v náznakoch, že na posilnenie ekonomiky môže byť nasadené tlačenie peňazí Fedu, a nie vládne výdavky," uvádza sa v správe maklérskej  spoločnosti Phillip Futures. Dolár by mohol oslabiť, ak bude druhý stimulačný balíček menší, ako sa očakávalo. Rozdelený kongres – s republikánmi, ktorí majú pod kontrolou Senát a demokratmi v Bielom dome – môže znamenať len malý stimulačný balíček. To zvyšuje tlak na FED, aby zintenzívnil svoj program nákupu dlhopisov a nasadil ďalšie podporné politiky, a následne tlak na dolár, uviedol Phillip Futures.

„Očakávame, že dopyt po zlate bude naďalej rásť. Zlatu sa vždy darí v neistote a zdá sa, že investori oboch politických táborov sa môžu obrátiť na zlato ako na bezpečné útočisko pre ochranu svojich vlastných záujmov v prípade, že konečný výsledok pôjde proti nim. Navyše súčasný prezident Donald Trump už spochybnil výsledky volieb a predlžuje tak neistotu, čo len pomáha zlatu,“ doplnila Buchláková.

Investovanie do zlata sa za posledné roky stalo pritom dostupnejšie aj pre menej solventných klientov, teda si ho môžu dovoliť nielen veľkí investori. „Investovanie do zlata je v súčasnosti už také jednoduché ako napríklad investovanie do fondov. Na zlato si môžete sporiť pravidelne od 25 eur mesačne, stačí sa rozhodnúť koľko gramov zlata by ste chceli kúpiť a koľko eur si na to budete mesačne odkladať. Investori nekupujú investičné zlato kvôli rýchlemu zbohatnutiu, ale kvôli dlhodobej ochrane majetku pred znehodnotením. Peniaze totiž časom strácajú svoju hodnotu a môže za to inflácia, ktorá znižuje hodnotu peňazí v čase. Zlato si naopak svoju hodnotu v čase uchováva,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

V prípade zlata je dôležité tiež rozlišovať, či ide o sporenie do fyzického zlata alebo do „papierového“ zlata cez ETF – indexové fondy. Fyzické zlato je výhodnejšie, po nasporení je možné ho mať odložené doma a kedykoľvek k dispozícii, papierové sú len „čísla“ na účte. Zlato je vysoko likvidné a preto je možné ho veľmi rýchlo a pohodlne speňažiť kdekoľvek vo svete. Výkup investičného zlata realizuje množstvo spoločností, ale ideálne je, ak sa nakúpi v spoločnosti, ktorá garantuje aj jeho spätný výkup.

Zlato by malo predstavovať približne 10 – 20 % investičného portfólia v závislosti od životnej a majetkovej situácie. Keďže uchováva hodnotu v čase, malo by byť investíciou s najdlhším sporiacim horizontom, pokojne aj 20 či 30 rokov. Mnohí Slováci si do zlata sporia aj na dôchodok alebo na budúcnosť svojich detí, resp. chcú zlatom poistiť svoje investičné portfólio. Treba si určite vybrať spoľahlivú spoločnosť, ktorá nemá pri sporení skryté poplatky napríklad za správu účtu, rôzne konverzie a podobne. Aj pri sporení do zlata je už vo väčšine spoločností štandardom online účet, na ktorom si klient sleduje stav svojho nasporeného zlata.

Súvisiace články

Aktuálne správy