Euro sa v pondelok ráno predávalo po 1,1889 USD

Spoločná európska mena si v udržala veľké zisky z konca minulého týždňa. V pondelok ráno sa predávala po 1,1889 USD, teda približne pri rovnakom kurze ako v piatok (6. 11.) večer.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz na 1,1870 USD/EUR. Počas uplynulého týždňa sa euro posilnilo približne o 2 centy.
Na finančných trhoch panuje po víťazstve Joa Bidena v prezidentských voľbách v USA vo všeobecnosti dobrá nálada. Zo zvýšenia rizikového apetítu investorov profitovalo aj euro. V priebehu pondelka sa očakávalo len málo makroekonomických údajov, ktoré by mohli ovplyvniť kurz spoločnej meny.
Naďalej je centre pozornosti turecká líra, ktorej kurz voči doláru aj euru sa minulý týždeň dostal na rekordné minimá. Jej pád v pondelok ráno nepokračoval. Nový guvernér tureckej centrálnej banky Naci Agbal uviedol, že banka prijme potrebné menovopolitické opatrenia. Dolár sa v pondelok ráno predával po 8,40 TRY a euro po 9,98 TRY.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v noci na sobotu (7. 11.) bez zdôvodnenia prepustil guvernéra centrálnej banky Murata Uysala a na jeho miesto vymenoval Agbala, ktorý bol rokoch 2015 až 2028 tureckým ministrom financií. V nedeľu (8. 11.) potom odstúpil turecký minister financií Berat Albayrak, zať prezidenta Erdogana ktorý svoj krok zdôvodnil zdravotnými problémami.

Súvisiace články

Aktuálne správy