Elon Musk: Teslu delil len mesiac od bankrotu

, CNBC Foto: SITA/AP

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk odhalil, že automobilka bola „zhruba mesiac“ od bankrotu počas rozbehu výroby modelu 3,  od polovice roku 2017 do polovice roku 2019.

V utorok generálny riaditeľ spoločnosti Tesla Elon Musk tweetol, že najbližšie k bankrotu bola jeho spoločnosť na výrobu elektromobilov, keď ešte nevedela, ako hromadne vyrábať elektrický sedan Model 3. „Najbližšie sme boli asi mesiac. Nábeh Modelu 3 bol dlho extrémnym stresom. Výrobné a logistické peklo.“

Musk často hovoril o „výrobnom a logistickom pekle“ pri zavedení nového elektrického vozidla do veľkoobjemovej výroby, ale Tesla a ani Musk nikdy nezverejnili, ako málo stačí, aby zbankrotovali.

Na začiatku roka 2019 spoločnosť Tesla vyrábala menej ako 63 000 modelov 3 za štvrťrok. Musk vtedy dokázal získať miliardy propagáciou ambícií spoločnosti Tesla v oblasti autonómie na podujatí Autonomy Day a oslovením inštitucionálnych investorov. V tom čase Musk a ďalší vedúci predstavitelia spoločnosti Tesla vo štvrťročných finančných správach a výzvach investorov uviedli, že spoločnosť bude schopná financovať svoje obchodné potreby z existujúcich hotovostných tokov, a nové peniaze potrebuje pre prípad recesie alebo slabého globálneho automobilového dopytu. V treťom štvrťroku oznámila spoločnosť Tesla, že je v čiernych číslach piaty štvrťrok po sebe.

Kvôli výrobnému logistickému peklu v USA s modelom 3, otvorila Tesla nový závod v Šanghaji, ktorého cieľom bolo vyrobiť 150 000 modelov 3 ročne a potom zvýšiť ročnú produkciu na najmenej 250 000 vozidiel ročne, vrátane modelu Y a modelu 3.

Musk v utorok na Twitteri podľa všetkého obhajoval svoj bezprecedentný balík kompenzácií. Má dohodu z roku 2018 o zotrvaní vo funkcii výkonného riaditeľa spoločnosti Tesla, ktorý pracoval bez nároku na odmeny. Namiesto toho mu odklepli práva na nákup akcií spoločnosti za dohodnutú cenu, ak firma splní určité míľniky. Musk už získal niekoľko tranží tohto kompenzačného balíka v hodnote viac ako 11 miliárd dolárov, v čase keď zúri pandémia koronavírusu. Spoločnosť Tesla zároveň znížila platy zamestnancov a prepúšťala. Svojim zamestnancom odporučila, aby sa vrátili k výrobným pásom vo Fremonte v Kalifornii, pokiaľ sa Čína ako to štát a aj ako región nebudú považovať za bezpečné.

Súvisiace články

Aktuálne správy