Bez PINu: Koronavírus zvýšil limit na karte, ale nie všade

, FAEI Foto: getty images

Dve tretiny európskych krajín zdvihli limit pre bezkontaktné platby a výbery z bankomatu na maximálnu možnú sumu stanovenú európskou smernicou 50 eur už počas prvej vlny koronavírusu v marci a apríli. Ako vyplýva z aktuálnej analýzy portálu FAEI.cz, niektoré krajiny tak neurobili do dnešného dňa.

"Ak vynecháme Dánsko a Fínsko, ktoré sú už dva roky na limite 50 eur, respektíve jeho ekvivalente 350 dánskych korún, Česká republika, Taliansko a Moldavsko sú jediné európske štáty, ktoré tento rok limit pre bezkontaktné platby nezvýšili. Na druhej strane 17 európskych krajín (37 percent) zvýšilo limit o 100 percent, zvýšenie presahujúce dvojnásobok zvolilo dvanásť štátov (26 percent) a necelá štvrtina, jedenásť krajín, zvýšila pôvodný limit o štvrtinu až dve tretiny," informoval portál FAEI.cz, ktorý spracoval údaje 46 štátov a území v Európe od Visa a Mastercard a z ďalších zdrojov.

Česká republika s limitom 500 korún (približne 20 eur) je na konci rebríčka, druhé odzadu je Poľsko s limitom 100 zlotých (necelých 22 eur) a na tretej priečke sú Taliansko a Moldavsko (25 eur, respektíve 500 moldavských lei).

Na Slovensku sa limit zvýšil už v apríli, z 20 na 50 eur, nastavenie systému netrvalo dlhšie ako dva týždne. ČTK o tom informoval Erik Brinkáč, riaditeľ vývoja spoločnosti Global Payments pre Strednú Európu, firmy, ktorá u nás prevádzkuje sieť viac ako pätnástich tisíc platobných terminálov. "Samotné prenastavenie terminálov je bezproblémové, dá sa zvládnuť vzdialene. Podmienkou je, že terminál bude zapnutý a pripojený k sieti, obchodník u neho byť nemusí. Pri ostatných budeme musieť obchodníkov telefonicky požiadať o to, aby platobný terminál zapli, zmena bude automatická po pripojení k nášmu systému, "citovali Brinkáča České noviny.

Všetky európske krajiny, ktoré pristúpili k zmene, podľa analýzy portálu odôvodňovali zvýšenie limitov pre bezkontaktné platby najmä "ako opatrenie proti šíreniu koronavírusu, pretože sa ľudia budú menej dotýkať platobných terminálov pri zadávaní PINu a obmedzí sa tak možnosť prenosu nákazy". Naopak protiargumentom je možná strata či odcudzenie karty a riziko, že zákazník príde o väčšiu sumu peňazí. Server ale upozornil, že podľa európskej smernice PSD2 o platobných službách majiteľ karty tak či onak nesie stratu z neautorizovaných transakcií do sumy zodpovedajúcej 50 eurám. Podľa Marcela Gajdoša, šéfa spoločnosti Visa pre Česko, Slovensko a Maďarsko "majú bezkontaktné karty zo všetkých možných spôsobov najnižšiu mieru podvodov".

Visa nedávno oznámila, že od kedy tri desiatky európskych krajín zvýšili limity pre bezkontaktné platby, spoločnosť spracovala výrazne viac transakcií bez PINu. V niektorých európskych krajinách sa počet bezkontaktných Visa transakcií medziročne zdvojnásobil a v rade európskych trhov ich podiel za posledný rok vzrástol o minimálne dvadsať percent. Podľa informácií spoločnosti Mastercard je bezkontaktná každá druhá platba jej kartou. Tento spôsob platenia v tohtoročnom prvom polroku vykázal medziročný rast o 97 percent.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy