Ekonomika eurozóny vzrástla v 3. kvartáli o rekordných takmer 13 %

Ekonomika eurozóny sa po dvoch kvartáloch poklesu vrátila v 3. štvrťroku k rastu, ktorý zaznamenal rekord. Poukázal na to v piatok zverejnený rýchly odhad štatistického úradu Európskej únie Eurostat.
Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny vzrástol v 3. štvrťroku medzikvartálne o 12,7 % po prepade v 2. štvrťroku o 11,8 %. To je najvýraznejší rast od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1995. Výsledok je výrazne lepší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov, ktorí počítali s rastom o 9,4 %.
Medziročne klesla ekonomika o 4,3 %. Prudko tak spomalila tempo poklesu, keď v 2. štvrťroku medziročný pokles dosiahol 14,8 %.
V širšej Európskej únii ekonomika vzrástla medzikvartálne o 12,1 a medziročne klesla o 3,9 %. Aj v prípade EÚ dosiahol medzikvartálny rast najvyššie tempo od roku 1995.
Spomedzi krajín EÚ najvýraznejší rast oproti predchádzajúcemu štvrťroku zaznamenalo Francúzsko, a to o 18,2 %. Nasledovali Španielsko (16,7 %) a Taliansko (16,1 %). Nemecká ekonomika zaznamenala rast o 8,2 %, čo predstavuje tamojší rekord.
Aktualizované údaje o vývoji ekonomiky eurozóny za 3. kvartál zverejní Eurostat 13. novembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy