Dolár udržuje zisky, euro ide podľa pokynov ECB

, reuters Foto: SITA/AP

Dolár si v piatok udržal zisky na začiatku európskeho obchodovania, zatiaľ čo euro sa v piatok dostalo na minimá blízke štvortýždňovým, pretože nové blokovania v Európe spôsobili, že Európska centrálna banka naznačila ďalšie menové uvoľnenie.

Dolárový index, ktorý sleduje dolár voči košu šiestich ďalších mien, rástol o necelých 0,1 % na 93,998, keď sa počas predchádzajúcej seansy vyšplhal na takmer štvortýždňové maximum, predovšetkým na pozadí poklesu eura. EUR / USD klesol o 0,1 % na 1,1669. ECB vo štvrtok podržiavala doterajšie úrokové sadzby, avšak pripustila, že dopady z druhej vlny koronavírusu poškodili ekonomický výhľad.

„ECB vyslala silné signály, že v decembri bude pripravená zaviesť ďalší balíček zmierňovania, pretože hospodársky výhľad sa výrazne zmenil. Postoj ECB ponecháva ešte viac priestoru na výnosy dlhopisov a pre ďalší pokles eurodolára,“ uviedol analytik spoločnosti Nordea Jan von Gerich.

O ďalšom znižovaní úrokových sadzieb sa objavujú aj pochybnosti, keď člen rady guvernérov ECB Robert Holzmann pre agentúru Bloomberg uviedol, že z nižších úrokových sadzieb bude „malá efektivita“. Nordea naopak očakáva rozšírenie programu pandemických núdzových nákupov ECB na 500 miliárd eur a oznámenie ďalších cielených dlhodobejších refinančných operácií.

Avšak „vzhľadom na nedávny vývoj v oblasti slabej inflácie a ďalších ekonomických obmedzení spôsobených Covidom-19, sa riziká nakláňajú smerom k ešte väčšiemu balíku zmierňovania,“ dodal von Gerich.

Pozornosť sa bude venovať na vývoj HDP eurozóny v treťom štvrťroku, pričom sa očakáva oživenie od poklesu v druhom štvrťroku o 11,8 %. HDP Francúzska zaznamenal nárast o 18,2 %.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy