Netflix zarába na COVID-19 a zvyšuje ceny

, CNBC;Verge Foto: SITA/AP

Druhá vlna pandémie je pravý čas na zvyšovanie cien služby štandardných a prémiových prístupov populárneho streamovacieho kanála. Akcie Netflixu v reakcii na túto správu posilnili o viac ako 4 %.

Cena akcií spoločnosti sa vrátila späť nad 500 dolárov, zisky odpísalo sklamanie po správe o príjmoch v treťom kvartáli začiatkom tohto mesiaca.

Nová cena štandardného prístupu sa má zvýšiť o jeden dolár, (v súčasnosti 13 dolárov mesačne), zatiaľ čo cena prémiového konta zdražie o dva doláre (v súčasnosti 16 USD mesačne). Noví predplatitelia budú musieť platiť automaticky vyššie mesačné poplatky, zatiaľ čo súčasní predplatitelia až v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov, keď sa zavedú do fakturačných  cyklov zákazníka.

Štandardný prístup Netflixu ponúka kvalitu obrazu až 1080p a umožňuje ľuďom sledovať program na dvoch obrazovkách súčasne. Prémiový prístup obsahuje podporu pre ešte vyššie rozlíšenie 4K a HDR a až 4 obrazovky súčasne. Základný prístup má podporu len 480p, čo zodpovedá kvalite DVD.

Odborníci a fanúšikovia odvetvia dlho očakávali ďalšie kolo zvyšovania cien Netflixu, ceny sa naposledy zvyšovali za predplatné v USA v januári 2019. Nedávno Netflix zvýšil náklady na niektoré plány v Kanade. Ako píše portál Verge, Netflix zavádza zmeny cien pre jednotlivé krajiny a zmena „v USA nemá vplyv na globálnu cenovú zmenu ani ju nenaznačuje,“ uviedol hovorca Netflixu pre The Verge. 

Vyššie ceny nie sú úplným prekvapením, analytici z Wall Street pred pár týždňami uviedli, že zvýšenie cien v Kanade už naznačuje podobný postup aj v USA, v blízkej budúcnosti, informoval portál MarketWatch. „Zvýšenie cien v Kanade podporuje náš názor, že v blízkej budúcnosti je pravdepodobné širšie zvyšovanie cien,“ uviedol analytik spoločnosti Jefferies Alex Giaimo v poznámke z 8. októbra, ktorá zopakovala hodnotenie a cenový cieľ nákupu na úrovni 570 dolárov a odhaduje, že Kanada s približne 7 miliónov predplatných predstavuje 4 % celosvetovej používateľskej základne Netflixu. „Netflix zvyčajne upravuje ceny každé 2–3 roky.“

Netflix nebol jedinou akciou, ktorá poa zverejnení informácii o zdražovaní posilnila. Podobne rástli aj akcie Disney, pravdepodobne za predpokladu, že vďaka zvýšeniu cien bude cena streamovacej služby „Disney +“ ešte konkurencieschopnejšia.

Pripomeňme, že zvýšenie cien prichádza v čase, keď používatelia Netflixu trávia kvôli koronavírusu ešte viac času na platforme. Každý, kto pozná situáciu ohľadom masívneho spaľovania hotovosti vo firme chápe, že toto zvýšenie cien bolo pravdepodobne nevyhnutné, pretože rast predplatiteľov sa začína spomaľovať, ako inak by Netflix dokázal financovať rozpočet na obsah, ktorý rastie každý rok?

Je ale zaujímavé, že ako zdôrazňuje Verge, že nová „štandardná“ cena Netflixu je iba o 1 dolár nižšia ako HBO Max. Ten je za 15 USD a analytici z Wall Street sa kedysi sťažovali, že takáto suma je už za streamovaciu službu príliš vysoká. Pre porovnanie, Disney + si účtuje 7 dolárov mesačne alebo 70 dolárov ročne.

Súvisiace články

Aktuálne správy