Sputnik V: Putin priznáva problém s výrobou ruskej vakcíny proti Covid-19

, CNBC Foto: SITA/AP

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že dúfa, že krajina do konca roka začne s masovým očkovaním proti Covid-19. Odhady počtu dávok, ktoré je možné vyrobiť v Rusku, sa ale znížili z 30 miliónov na niečo viac ako 2 milióny.

Prezident Vladimir Putin vo štvrtok uviedol, že Rusko čelí výzvam spojeným s výrobou svojej hlavnej vakcíny Covid-19 kvôli problémom s dostupnosťou vybavenia, ale dúfa, že s hromadným očkovaním sa začne do konca roka. Rusko v súčasnosti testuje svoju vakcínu, známu ako Sputnik V, na 40 000 ľuďoch v Moskve, okrem nich sa už začali očkovať aj pracovníci v prvej línii, ale len v malom počte.

Predchádzajúce odhady ruských predstaviteľov o tom, koľko dávok by Rusko mohlo v tomto roku vyrobiť, sa znížili z 30 miliónov na niečo viac ako 2 milióny, pričom minister obchodu a priemyslu Denis Manturov nedávno uviedol, že sa objavili problémy pri zvyšovaní výroby vakcíny. „Momentálne je tu jedna otázka, a to zabezpečenie priemyselnej výroby (vakcíny) v potrebnom objeme," uviedol Putin prostredníctvom videa. „Existujú určité problémy s dostupnosťou alebo nedostatkom potrebného vybavenia a kľúčových materiálov potrebných na zavedenie hromadnej výroby."

Cieľom Moskvy je tento mesiac vyrobiť 300 000 dávok vakcíny, uviedol Manturov, v novembri by nasledovalo 800 000 dávok a v decembri 1,5 milióna kusov, pričom začiatkom roku 2021 by sa malo dosiahnuť podstatne vyššie množstvo. Putin sa zmienil aj o konkurenčnej vakcíne, ktorú vyrobil britský výrobca liekov AstraZeneca na Oxfordskej univerzite a ktorá ako vektor používa skôr šimpanzí adenovírus ako ľudský, ktorý naopak uprednostňujú Rusi pre Sputnik V a Číňania pre ich CanSino. „Vieme, že mnoho európskych krajín už podpísalo zmluvu na dodávky vakcíny z Británie," uviedol Putin. „Bohužiaľ, naši kolegovia tam zaznamenali určité neúspechy, vyrábajú svoje vakcíny na základe opičieho adenovírusu," uviedol Putin.

Súvisiace články

Aktuálne správy