WGC: Dopyt po zlate je najslabší za 11 rokov

, ČTK Foto: getty images

Celosvetový dopyt po zlate v treťom štvrťroku klesol o 19 percent na 892,3 tony, čo je najmenej za 11 rokov. Centrálne banky pritom prvýkrát za desať rokov zlato predávali, uviedla dnes Svetová rada pre zlato (WGC).

Kvôli pandémii sa takmer zastavil predaj šperkov, ktorý je zvyčajne najväčším zdrojom dopytu po zlate. Dopyt šperkárskeho sektora sa tak medziročne znížil o 29 percent. V treťom štvrťroku sa ale trh začal mierne zotavovať, vrátane dopytu v Číne a v Indii, ktoré patria medzi najväčších spotrebiteľov drahého kovu. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku tak dopyt mierne vzrástol.

Pokles dopytu od šperkárov kompenzovali investori, ktorí nakupovali zlato považované za bezpečné úložisko hodnoty. Dopyt po zlate ako investícii tak vzrástol o 21 percent, z toho dopyt po zlatých tehlách a minciach o 49 percent a nákupy burzovo obchodovaných fondov ETF o päť percent. Záujem fondov o zlato ale oproti predchádzajúcemu štvrťroku prudko klesol. To prispelo k zníženiu ceny zlata zhruba na 1900 dolárov za trojskú uncu z 2072,5 dolára v auguste.

Centrálne banky v treťom štvrťroku v čistom vyjadrení predali 12,1 tony zlata, pred rokom naopak 141,9 tony kovu nakúpili. Najviac k predaju prispeli centrálne banky Uzbekistanu a Turecka, štvrťročný predaj ale prvýkrát za 13 rokov vykázala aj ruská centrálna banka. Nákup zlata centrálnymi bankami v posledných rokoch bol naopak pre zlato oporou.

Analytici Citigroup minulý mesiac predpovedali, že dopyt zo strany centrálnych bánk sa znovu zotaví budúci rok. V rokoch 2018 a 2019 boli nákupy centrálnych bánk takmer rekordné, upozornila agentúra Bloomberg.

Podľa analytičky WGC Louise Streetové nie je prekvapujúce, keď v súčasnej hospodárskej situácii banky siahajú do svojich zlatých rezerv. Takmer všetok predaj podľa nej pochádzal od bánk, ktoré nakupujú z domácich zdrojov, a využili tak výhody vysokých cien zlata v čase, keď sú štátne rozpočty ich krajín napäté.

Za deväť mesiacov tohto roka sa dopyt po zlate znížil o desať percent na 2972,1 tony a bol tiež najnižší najmenej od roku 2009. WGC očakáva, že dopyt po šperkoch v Číne a v Indii v poslednom štvrťroku opäť porastie a centrálne banky by mohli začať znovu nakupovať. Pokračujúca ekonomická neistota, nízke úrokové sadzby a vládne stimulačné opatrenia spôsobia, že hnacou silou trhu zostanú investori, uviedla agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy