V pláne obnovy budú prioritami vzdelanie, digitalizácia a justícia

Prioritami vo vízii koaličnej strany Za ľudí pre Plán obnovy EÚ budú najmä vzdelanostný kapitál, inovácie a digitálna transformácia, ako aj dobré regulačné a bezkorupčné prostredie, teda fungujúca justícia. Uviedla to vo štvrtok Veronika Remišová, predsedníčka strany Za ľudí, za účasti podpredsedu Národnej rady (NR) SR Juraja Šeligu a predsedu Výboru NR SR pre európske záležitosti Tomáša Valášeka (obaja Za ľudí).
„My veríme, že investície do inovatívnej, zelenej a modernej ekonomiky prinesú Slovensku prosperitu a úspech. Nemôžeme byť modernou krajinou, pokiaľ nebudeme mať vymožiteľnosť práva, transparentnosť v riadení štátu, antikorupčné zákony, predvídateľnú spravodlivosť a reguláciu pre 21. storočie,“ priblížila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Remišová. Investovať by sa malo podľa nej najmä do ľudského kapitálu a do talentov.
Podľa Valášeka doterajší ekonomický model „montovania automobilov“ Slovensko nebude večne živiť. „Máme možnosť v ekonomickom modeli sa posunúť od montovania automobilov k pracovným príležitostiam s vyššou pridanou hodnotou,“ spresnil Valášek. Strana chce zvýšiť úroveň vysokých škôl aj ich spájaním a reprofilizáciou tak, aby sa dostávali na poprednejšie miesta vo svetových hodnoteniach.
Valášek spresnil, že strana Za ľudí plánuje v oblasti vedy transformovať Slovenskú akadémiu vied tak, aby sa inovácie dostávali ľahšie do priemyslu. Strana plánuje vybudovanie kvalitných „digitálnych diaľnic“, aby bolo možné mať vysokorýchlostný internet v každej obci v SR a mať tak prístup k službám typu „štát v mobile“. Za ľudí podľa jeho slov plánuje tiež podporovať obnoviteľné zdroje energie.
„V rámci našich reforiem, ktoré plánujeme presadiť v rámci plánu obnovy, chceme naliať okolo 400 miliónov eur do justície a jej obnovy. Máme pripravené konkrétne kroky, a to reformu súdnej mapy, teda špecializáciu a spájanie súdov, vznik Najvyššieho správneho súdu či reformu Súdnej rady. Sudcovia, vyšší súdni úradníci, prokurátori, vyšetrovatelia musia mať zároveň také materiálne podmienky, ktoré zodpovedajú 21. storočiu,“ dodal Šeliga.

Súvisiace články

Aktuálne správy