Britské banky schválili v septembri najviac hypotekárnych úverov za 13 rokov

Britské banky schválili minulý mesiac najväčší počet hypotekárnych úverov za posledných 13 rokov. Uviedla to v najnovšej správe britská centrálna banka.

Podľa údajov Bank of England (BoE) bolo v Británii schválených v septembri 91.454 úverov na bývanie. Pritom už v auguste bol ich počet na dané obdobie vysoký, keď dosiahol 85.530. Septembrový počet schválených hypoték, ktorý prekonal všetky odhady analytikov oslovených agentúrou Reuters, je najvyšší od septembra 2007.
Aktivita na britskom realitnom trhu sa po ukončení sa jarných reštrikcií, ktoré vláda zaviedla po nástupe pandémie nového koronavírusu, prudko zotavila. Prispelo k tomu aj rozhodnutie vlády podporiť trh s nehnuteľnosťami, ktorý rovnako utrpel v dôsledku koronakrízy, a zvýšiť hranicu na platenie dane pri kúpe nehnuteľnosti.
Prudké zotavenie britského realitného trhu ostro kontrastuje s pochmúrnejším obrazom v prípade ostatných oblastí ekonomiky. Ako však povedal Andrew Montlake z maklérskej firmy Coreco, rozmach trhu s nehnuteľnosťami sa bude postupne utlmovať. Dôvodom je pokračovanie pandémie, ktorá zvyšuje obavy o ďalší vývoj nezamestnanosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy