Volkswagen sa v 3. kvartáli vrátil k zisku

Nemecký automobilový gigant Volkswagen (VW) vo štvrtok uviedol, že aj keď jeho výkon tento rok negatívne ovplyvňuje pandémia nového koronavírusu, v 3. štvrťroku sa mu podarilo vrátiť sa k zisku. A stále očakáva, že aj za celý rok dosiahne zisk.
„Podnikanie koncernu Volkswagen bolo v prvých deviatich mesiacoch roku 2020 výrazne ovplyvnené pandémiou ochorenia COVID-19, v 3. štvrťroku sa však citeľne zotavilo,“ uviedla najväčšia európska automobilka vo svojom vo vyhlásení. „To znamená, že pokles dodávok, tržieb a zisku bol na konci septembra výrazne miernejší ako na konci 1. polroka.“
Koncern VW, ktorých vlastní tiež značky Porsche, Audi a Škoda, dosiahol za tri mesiace do konca septembra čistý zisk 2,8 miliardy eur po strate 1,5 miliardy eur v predchádzajúcom 2. štvrťroku. V medziročnom porovnaní sa jeho čistý zisk v 3. štvrťroku znížil o 31 %. Prevádzkový zisk VW v období júl – september medziročne klesol o 30 % na 3,1 miliardy eur a tržby sa znížili o 3,4 % na 59,4 miliardy eur.
Pokiaľ ide o objem predaja, VW uviedol, že v uplynulom štvrťroku predal na celom svete 2,6 milióna vozidiel, čo je o 1,1 % menej ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. Ale septembri sa jeho globálny odbyt áut zvýšil, prvýkrát v tomto roku, a to medziročne o 3,3 %.
„Jasný trend oživenia v 3. štvrťroku ukazuje, akú robustnú pozíciu má naša spoločnosť,“ vyhlásil finančný riaditeľ Frank Witter. Dodal, že v závislosti od budúceho vývoja pandémie je koncern „opatrne optimistický a verí, že bude schopný pokračovať v stabilizácii podnikania aj vo zvyšných mesiacoch roka“.
Za prvých deväť mesiacov 2020 klesol zisk VW pred zdanením na 2,3 miliardy eur z minuloročných 14,6 miliardy eur. A tržby sa znížili o 16,7 % na 155,5 miliardy eur, pričom dodávky vozidiel zákazníkom klesli o 18,7 % na 6,5 milióna vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy