ÚMS: U pomocníkov budú platiť dohody o dobrovoľníckej činnosti

Administratívni pracovníci, ktorých zabezpečia samosprávy na pomoc pri organizácii celoplošného testovania, budú zazmluvnení prostredníctvom dohody o dobrovoľníckej činnosti. Oznámila to Únia miest Slovenska (ÚMS), ktorej zástupcovia sa zúčastnili na stredajšom rokovaní vládneho kabinetu.
O konsenze, že v prípade administratívnych pracovníkov sa nebudú používať dohody o vykonaní práce, ale dohody o dobrovoľníckej činnosti, informovala riaditeľka kancelárie ÚMS Janka Červenáková. Únia v tejto súvislosti upozorňuje samosprávy, aby si od počkali na distribúciu nových vzorov dohody, ktoré majú zabezpečiť okresné úrady.
Prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček v utorok (27. 10.) priznal, že jednou z otázok, ktoré potrebujú doriešiť samosprávy, sú typy zmlúv a odmeňovanie dobrovoľníkov pomáhajúcich pri testovaní.
Na viaceré úskalia pri zazmluvnení pomáhajúcich administratívnych pracovníkov i možné rozpory so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi v stredu upozornil aj odborník na daňovoodvodovú oblasť Jozef Mihál.

Súvisiace články

Aktuálne správy