AMD prevezme firmu Xilinx za 35 miliárd USD

Spoločnosť Advanced Micro Devices (AMD) sa dohodla na prevzatí firmy Xilinx za 35 miliárd USD (29,61 miliardy eur). AMD si akvizícou posilní svoju pozíciu pri boji s Intelom na trhu čipov pre dátové centrá.
Podielnici Xilinxu dostanú 1,7234 akcie AMD za každú akciu Xilinxu, čo je približne 143 USD za akciu. Po fúzii budú akcionári AMD vlastniť 74 % v novej spoločnosti a akcionári Xilinx asi 26 %.
AMD rovnako ako Xilinx navrhuje čipy. Akvizícia, ktorá by sa mala uzavrieť niekedy koncom roka 2021, vytvorí firmu s 13.000 inžiniermi a kompletne outsourcovanou výrobou, ktorá vo veľkej miere závisí od firmy Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Obe firmy v uplynulom čase profitovali z tejto flexibilnejšej stratégie a získavali podiely na trhu na úkor Intelu, ktorý má problémy s internou výrobou.
Po fúzii bude mať AMD silné portfólio vysoko výkonných procesorov a rozsiahlu softvérovú expertízu. Zlúčenie s AMD „nám pomôže zrýchliť rast v oblasti čipov pre dátové centrá a umožní nám osloviť viac zákazníkov na viacerých trhoch“, uviedol šéf Xilinxu Victor Peng.
Šéfkou novej spoločnosti bude výkonná riaditeľka AMD Lisa Su. Akcie Xilinxu sa po oznámení transakcie posilnili takmer o 2 % a akcie AMD mierne stúpli.

Súvisiace články

Aktuálne správy