Novartis zaznamenal v 3. štvrťroku pokles čistého zisku

Švajčiarsky farmaceutický koncern Novartis zaznamenal v 3. štvrťroku 2020 pokles čistého zisku o 5,3 %. Dôvodom bola vyššia daňová sadzba, ktorá zredukovala jeho prevádzkové príjmy.
Novartis v utorok oznámil, že jeho čistý príjem sa v 3. štvrťroku znížil o 5,3 % na 1,93 miliardy USD (1,63 miliardy eur).
Prevádzkový príjem z pokračujúcej činnosti však vzrástol o 2 % na 2,4 miliardy USD a pri konštantných menových kurzoch stúpol o 9 %. Prispeli k tomu nižšie výdavky, zlepšenie hrubej marže a ziskov z finančných aktív.
Jadrový zisk na akciu pritom v uplynulom štvrťroku dosiahol 1,52 USD, čo je nárast o 7,8 % oproti predchádzajúcemu roku. Pri konštantných kurzoch sa zvýšil o 9 %. Analytici pritom očakávali jadrový zisk 1,45 USD na akciu.
Tržby v 3. štvrťroku stúpli o 1 % na 12,26 miliardy USD a pri konštantných kurzoch stagnovali. Analytici predpovedali Novartisu tržby 12,53 miliardy USD.
Koncern teraz očakáva sa, že sa jeho základný prevádzkový príjem v roku 2020 pri konštantných kurzoch zvýši o nižšie až stredne veľké dvojciferné percento.

Súvisiace články

Aktuálne správy