Banky v eurozóne sprísnili prístup k úverom v 3. kvartáli, M3 a M1 sa zrýchlili

Komerčné banky v eurozóne sprísnili prístup k úverom v 3. štvrťroku 2020. Očakávajú, že v tom budú pokračovať aj po zvyšok roka, pretože sa čoraz viac obávajú vplyvu pandémie nového koronavírusu. Ukázal v utorok prieskum Európskej centrálnej banky (ECB).
Prieskum odhalil, že banky sprísnili svoje kritériá na schvaľovanie úverov podnikom a spotrebiteľom, ako aj podmienky úverov, ktoré schválili. A očakávajú ďalšie sprísnenie v tomto, teda 4. štvrťroku.
Ako dôvod uviedli zvýšené vnímanie rizika a nižšiu toleranciu voči nemu. To bolo čiastočne vyvážené vládnymi opatreniami na podporu ekonomiky na jar, napríklad vládnymi zárukami za pôžičky.
„Vo 4. štvrťroku 2020 banky predpokladajú, že sa úverové štandardy pre firmy budú naďalej sprísňovať, čo odráža obavy o zotavovanie hospodárstva, pretože niektoré sektory sú naďalej zraniteľné, ako aj neistotu týkajúcu sa predĺženia fiškálnej podpory,“ uviedla ECB vo vyhlásení.
ECB v separátnej správe uviedla, že peňažná ponuka v eurozóne rástla v septembri rýchlejším tempom a úvery súkromnému sektoru zaznamenali stabilný rast.
Z údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, vyplýva, že medziročné tempo jej rastu sa v septembri zvýšilo na 10,4 % z 9,5 % v auguste. Ekonómovia predpovedali, že stúpne len mierne na 9,6 %.
Podobne sa aj rast užšieho agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady, v septembri zrýchlil na 13,8 % z 13,2 % mesiac predtým.
Pokiaľ ide o dynamiku úverov, ročná miera rastu úverov súkromnému sektoru sa v septembri spomalila na 4,9 % z augustových 5 %.
Spomedzi úverových sektorov rástli upravené pôžičky domácnostiam o niečo rýchlejšie v septembri, o 3,1 % po zvýšení o 3 % v auguste. A v prípade úverov nefinančným spoločnostiam zostalo medziročné tempo ich rastu v septembri na augustovej úrovni 7,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy