Predaj nových domov v USA v septembri nečakane klesol

Predaj nových domov v USA zaznamenal minulý mesiac nečakaný pokles, v medziročnom porovnaní je však predaj stále o takmer tretinu vyšší. Informovalo o tom v pondelok americké ministerstvo obchodu.

Podľa ministerstva predaj nových domov klesol v septembri oproti augustu o 3,5 % na sezónne upravenú ročnú mieru 959.000 jednotiek. Augustový predaj domov bol revidovaný smerom nadol na 994.000 jednotiek z pôvodne udávaného predaja na úrovni 1,011 milióna jednotiek.
Ekonómovia očakávali rast predaja. Počítali s tým, že predaj nových domov, ktoré sa na celkovom predaji nehnuteľností podieľajú zhruba 14 %, vzrastie v septembri o 2,8 % na celoročne prepočítanú mieru 1,025 milióna jednotiek.
Ako však ministerstvo obchodu dodalo, napriek medzimesačnému poklesu je septembrový predaj v medziročnom porovnaní vysoký. Oproti septembru minulého roka sa predaj nových domov zvýšil o 32,1 %.
Stredná cena nového domu v USA dosiahla v septembri 326.800 USD (275.641 eur). Oproti augustu to predstavuje rast o 1,4 %. V medziročnom porovnaní sa cena nového domu zvýšila o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy