Európsky parlament odmietol zákaz používať označenia ako „vegánsky burger“

, TASR Foto: TASR/AP

Plénum Európskeho parlamentu (EP) v piatok (23. 10.) odmietlo zákaz používania označení ako "vegánsky burger" alebo "sójový párok". Informovalo o tom Slovenské združenie pre značkové výrobky (SZZV).

Na druhej strane však podľa SZZV europoslanci schválili zákaz, ktorým sa na čiernu listinu dostali slovné alebo vizuálne označenia potravín na rastlinnej báze, ktoré sú odvodené od mliečnych produktov ako mlieko, syr alebo smotana. Finálna podoba európskej regulácie používania jednotlivých označení bude závisieť od výsledku pozície členských štátov EÚ v rámci Rady.

"Rozhodnutie Európskeho parlamentu je rozpačité. Na jednej strane europoslanci odmietli zákaz označení odvodených od mäsových výrobkov a na druhej strane schválili zákaz označení odvodených od mliečnych výrobkov. Rozhodovanie malo byť motivované ochranou spotrebiteľov, ktorí by mohli byť označeniami ako vegánsky syr alebo smotanovo krémová sójová nátierka zavedení. Reprezentatívne prieskumy verejnej mienky však takéto obavy popierajú, spotrebitelia vedia, čo pod takýmito označeniami nájdu," komentoval rozhodnutie EP výkonný riaditeľ SZZV Ľubomír Tuchscher.

Takéto regulácie považuje nielen SZZV za škodlivé, v rozpore s víziou Európskej zelenej dohody (EU Green Deal) a rastúcim dopytom spotrebiteľov v Európe. Združenie ako partner Európskej aliancie pre potraviny na rastlinnej báze (EAPF) sa pred uvedeným hlasovaním spojilo s celkovo 40 európskymi organizáciami a spoločne požiadali poslancov Európskeho parlamentu zamietnuť takýto návrh.

"Teší nás, že takmer všetci slovenskí europoslanci jasne odmietli takéto obmedzenia. Ich postoj vypočul aj rastúci dopyt Slovákov po tejto kategórii potravín," doplnil Tuchscher.
Dodal, že súčasťou SZZV je sekcia pre potraviny na rastlinnej báze, v ktorej spolupracujú medzinárodné spoločnosti (Nestlé, Danone, Coca-Cola, Unilever, Upfield, Dr Oetker), ako aj významní lokálni hráči (AlfaBio/Lunter a McCarter).

Súvisiace články

Aktuálne správy